10 Ay Çalıştığım Şirket, Tazminat Ödemesi Konusunda Bilgi, İbrahim T.

Sosyal Güvenlik Uzmanımız SGK, SSK, BAĞ-KUR konularında ziyaretçilerimizin sorularını yanıtlıyor. 10 ay çalıştığı iş yerinden tazminat hak etmiştir yazısı olmasına rağmen tazminatı alma konusunda bilgi ihtiyacı sorusunu uzmanımız yanıtladı.

15 Aralık 2015 Salı, 22:24
10 Ay Çalıştığım Şirket, Tazminat Ödemesi Konusunda Bilgi, İbrahim T.
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Uzmanımız SGK, SSK, BAĞ-KUR konularında ziyaretçilerimizin sorularını yanıtlıyor. 10 ay çalıştığı iş yerinden tazminat hak etmiştir yazısı olmasına rağmen tazminatı alma konusunda bilgi ihtiyacı sorusunu uzmanımız yanıtladı. Sizlerde SGK, SSK veya BAĞ-KUR konularında sorularınızı [email protected] mail adresine iletebilir uzmanımızdan yardım alabilirsiniz.

 

Okuyucumuzun kendi durumu hakkındaki sorusu:

Merhaba ben İbrahim T.

Bundan 10 ay önce çalıştığım şirketin insan kaynakları bölümüne SSK aldığım tazminat hak kazanmıştır belgesi ile başvuru da bulundum. Buraya kadar her şey normal olan prosedür ama insan kaynakları şirket prosedürü tazminatı almak için mahkemeye vermen gerekiyor dedi. Size sorum böyle bir prosedür var mı varsa ne yapmam gerekiyor şimdiden teşekkürler. İbrahim T.

 

Sosyal Güvenlik Uzmanımızın yanıtı:

Sn. İbrahim T. Bey;

Çalışma süreciniz ve emeklilik şartlarınız ile ilgili olarak fazla ayrıntılı bilgi vermediğiniz için birden fazla olasılıkta cevap vereceğim size. Öncelikle SGK’nın size kıdem tazminatına hak kazanmıştır yazısını vermesi zaten sizin gerekli şartları yerine getirdiğinizin ispatıdır. Ancak kıdem tazminatı alabilir yazısını 10 ay önce verdim demişsiniz. İşten ayrıldıktan itibaren 10 ay sonra mı şirkete bu yazıyı verdiniz yoksa 10 ay önce işten ayrılırken mi kıdem tazminatı alabilir yazısını verdiniz bu ayrım çok önemli bu konuda iki anlamda da açıklama yapacağım.  Kıdem tazminatına hak kazanmanız için;

1.      Sizin kıdem tazminatına hak kazanacağınız şartları yerine getirmiş olsanız dahi dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. En önemli konu ‘işten’ ayrılmadan SGK ya müracaat ederek kıdem tazminatı alabilir yazısını alması ve bu yazı ile işverene müracaat ederek işten ayrılmasıdır. Kıdem tazminatını alabilir yazısını almadan işten ayrılan ve işten ayrıldıktan sonra işverene kıdem tazminatı alabilir yazısını götüren sigortalıya işveren kıdem tazminatını ödemez. Sigortalı, kıdem tazminatı alabilir yazısını iş akdini fesh etmeden işyerine vermek zorundadır.

2.      Eğer, kıdem tazminatı almaya hak kazanmıştır yazısını işten ayrılmadan şirkete verdiyseniz bu durumda kıdem tazminatınızın direk ödenmesi gerekir. Ödenmemesi halinde iş mahkemesine başvuru yapıp lehinizde karar çıkararak tazminatınızı alabilirsiniz.

 

Ancak sizin durumunuz işten ayrıldıktan sonra bu yazıyı alarak şirkete başvurmuşsunuz gibi geldi bana. Bu durumda size kıdem tazminatı vermezler çünkü sizi istifa etmiş statüsünde değerlendirirler. Bu sebepten ötürü şirketin size mahkeme başvurun sözü yukarıda belirtilen ayrımdan kaynaklanmaktadır. Bu durumda iş mahkemesine başvurarak hakkınızı almaktan çekinmeyin. Bulunduğunuz ikametgah adresindeki mahkemeye giderek bizzat dilekçe ile başvuruda bulunabilirsiniz. Avukat tutmanız zorunlu değildir anca size yardım etmesini istiyorsanız il barosuna başvurarak ücretsiz avukat temin etme hakkınızın olduğunu unutmayınız.

Bir önemli not ise işten ayrıldıktan sonraki 10 ay içerisinde başka bir işe girip çalışırken eski şirketinize başvurmak üzere kıdem tazminatı alabilir yazısını SGK’dan alarak eski şirketinize başvurmuş iseniz mahkemenin bu durumda sizi haklı bulacağı konusunda fazla şansınızın olduğunu söyleyemem.

 

Sizlerde SGKSSK veya BAĞ-KUR konularında sorularınızı [email protected] mail adresine iletebilir uzmanımızdan yardım alabilirsiniz.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti