Akdeniz Belediyesinden Farkındalık Yaratan Seminerler

Ailelere, uyuşturucu maddeler ve kadına şiddete karşı mücadele seminerleri verildi

24 Ocak 2018 Çarşamba, 12:54
G: 24.01.2018 - 13:08
Akdeniz Belediyesinden Farkındalık Yaratan Seminerler
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
“Akdeniz Belediyesi farkındalık yaratıyor”

* Akdeniz Belediyesi, uyuşturucuyla mücadele ve kadına yönelik şiddete karşı toplumsal farkındalık yaratmak, aileleri ve gençleri bilinçlendirmek amacıyla belediyeye bağlı mahalle evlerinde seminerler dizisine devam ediyor.

Akdeniz Belediyesi, yurt genelinde başlatılan “Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı” kapsamında aileleri bilinçlendirmeye yönelik seminerler dizisine devam ediyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Çay Mahalle Evi’nde düzenlenen seminerde, Psikolog Güneş Yapıcı ile Psikolojik Danışman Berrin Erensoy; uyuşturucu maddeler, alkol ve sigara kullanımına karşı farkındalık yaratmak amacıyla etkinliğe katılan anne-babalara ve mahalle evi kursiyerlerine sunum yaptı.

Sigara kullanımı 9; alkol ve uyuşturucu kullanım yaşı 12’ye kadar düştü!

Uyuşturucu maddeler, bağımlılık ve etkilerinden bahseden Psikolog Güneş Yapıcı, bireysel ve ailevi sorunların uyuşturucu, sigara ve alkole başlamada etken olduğunu söyledi. Maddeye başlamada arkadaş ortamının önemli rol oynadığını kaydeden Yapıcı, “Maalesef ülkemizde, sigara kullanım yaşı 9’a; alkol ve uyuşturucu kullanım yaşı ise 12’ye kadar düşmüştür. Her şey, merak ve ilk kullanımla başlar. Çocuk, ‘bir kereden bir şey olmaz. Sadece bir kez deneyeceğim. Bir kereliğine kullanıyorum, zaten bir daha asla denemeyeceğim. Ben bağımlı olmam ki, istediğim zaman bunu bırakırım” deyip maddeyi kullanır. Ancak zamanla bu mereti bırakamadığını anlar, çünkü artık bağımlısı olmuştur” dedi.

“İşin özü sevgi, ilgi ve aile bağlarının koparılmaması”

Akdeniz Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nden Psikolojik Danışman Berrin Erensoy ise sunumunda, anne-babaların, çocuklarını nasıl koruyabileceklerini anlattı. Madde ve alkol bağımlılığından kurtulmanın zorlu bir süreç olduğunu vurgulayan Erensoy, “O nedenle ilk ve esas amacımız, çocuklarımızın uyuşturucuya ve alkole başlamasını engellemek olmalıdır. Çocuklarımızı uyuşturucu maddeler ve alkolden kesinlikle uzak tutmalıyız” dedi. Uyuşturucu veya sigaraya başlamada anne-baba tutumlarının etkili olduğunu kaydeden Erensoy, “Bu işin özü ilgi, sevgi ve aile bağlarının koparılmamasıdır. Çocuk kesinlikle başıboş bırakılmamalıdır. Çünkü anne veya babanın yanlış tutumları da çocuğu uyuşturucu madde veya alkol bağımlılığına yöneltebilir” diyerek uyarıda bulundu. 

“Çevrenizdeki olumsuzlukları Alo 183’e bildirin”

Çilek Mahalle Evi’nde, Kültür ve Sosyal İşler ile Kadın ve Aile Müdürlüğü ortaklığında düzenlenen kadına yönelik şiddete karşı bilinçlendirme seminerinde ise Mersin Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’nden (ŞÖNİM) Sosyal Hizmet Uzmanı Beyhan Selin Tor ile Psikolog Gülçin Gök birer sunum yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olarak ilk olarak 2012 yılında kurulan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri’nin görevlerini anlatan Tor, aralarında Mersin’in de olduğu 14 ilde bu merkezlerin açıldığını, 2020 yılına kadar da tüm illerde bu merkezlerin kurulmasının hedeflendiğini belirtti. 
Bakanlığın, ‘Çağrı Destek Birimi olan ALO 183 Hattı hakkında da bilgi veren Tor, “Bakanlığın Kadın Hizmetleri’ne gelen ihbarlar, Mersin ŞÖNİM’e de ulaşmakta ve gerekli incelemeler yapılmaktadır. Örneğin bir çocuğun erken evlendirildiğine, bir engellinin bakım almadığına, bir kadının veya yaşlı birinin şiddete maruz kaldığına tanıklık ederseniz ALO 183’ü çekinmeden arayabilirsiniz” diye konuştu.

“Kişi, saldırgan olmayı ailede öğreniyor”

Psikolog Gülçin Gök de sunumunda, 6284 Sayılı Aileyi Koruma Kanunu ve Şiddeti Önleme-İzleme Merkezi’nin faaliyetlerini anlattı.  Aile içi şiddet olaylarında saldırganlığın nedenlerini anlatan Gök, Erkek egemen toplum yapısının, yani toplumsal, hukuksal, ekonomik, gelenekse, siyasal veya eğitimsel yapı içinde kadına uygulanan ayrımcılığın şiddeti arttırdığına işaret ederek, “Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, aile yapısı, kişi saldırgan olmayı ailede öğreniyor. Saygın olmayan bir işte çalışma, kendine özsaygısını kaybetmek, maçoluk, aşırı erkeksi davranışlar, bu şekilde kabul gören tavırlar, cinsiyetçi yaklaşımlar sergilenen ortamlarda saldırganlık daha fazladır” şeklinde konuştu.

Başkan Pamuk; “Ailelerle birlik içinde olup çocuklarımızı korumalıyız”

Seminere katkılarından dolayı uzmanlara, katılımlarından dolayı da mahalle sakinlerine teşekkür eden Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk,  uyuşturucu ile mücadele kapsamında, Devletin ve Hükümetin kararlılıkla adımlar attığının ve çok ciddi çalışmalar yaptığının altını çizdi. Başkan Pamuk, “Uyuşturucu madde kullanımı, günümüz toplumlarının kanayan bir yarası. Ne yazık ki uyuşturucuya maruz kalma yaşı her geçen yıl düşmektedir. Bu durum bizleri derinden etkileyen, hepimizin yaşamını olumsuz etkileyen bir konudur. 

Hükümetimizin başlattığı “Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı”na yerelde destek vermek amacıyla il ve ilçe düzeylerinde oluşturulan kurulların kararları çerçevesinde, bizler de mahalle evlerimizde kursiyerlerimize ve mahalle sakinlerine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Çocuklarımızı uyuşturucu maddelerden uzak tutmak için velilerimizle birlik içinde olmamız çok önemli. Geleceğimiz olan çocuklarımızı ve gençlerimizi uyuşturucuya karşı hep birlikte korumalıyız. Seminerlerimizin hedefine ulaşmasını diliyor, emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti