Amino asit nedir? Faydaları nelerdir?

İnsan vücudunu meydana getiren hücrelerin temel yapı taşları olan protein, vücudumuzun ve kaslarımızın gelişmesini, hastalıklardan korunmamızı, zekamızın gelişmesini sağlar.

20 Mart 2017 Pazartesi, 23:08
Amino asit nedir? Faydaları nelerdir?
-

İnsan vücudunu meydana getiren hücrelerin temel yapı taşları olan protein, vücudumuzun ve kaslarımızın gelişmesini, hastalıklardan korunmamızı, zekamızın gelişmesini sağlar. Vücudumuz için hayati önem taşıyan proteinin temel yapı taşları ise amino asitlerdir. Vücudumuza giren protein parçalanır ve amino aside dönüşür. Hızla kana karışan amino asitler buldukları nitrojenle birleşir ve proteini oluşturur. 20 çeşit amino asit vardır ve bunların bir kısmını vücudumuz üretirken bir kısmını dışarıdan alırız. Bunlara da esansiyel ve esansiyel olmayan amino asitler denir. Amino asitleri protein içeren besinlerden doğal yollarla alabiliriz.

Kırmızı et, tavuk ve balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardan ihtiyacımız olan amino asitleri alabiliriz. Ayrıca hayvansal gıdalar kadar olmasa bile bakliyatlarda, kabuklu kuruyemiş ve tahıllarda da amino asit bulunmaktadır. Vücuttaki amino asit eksikliği bedensel ve ruhsal birçok rahatsızlığa neden olmaktadır. Bu nedenle dengeli ve düzenli beslenerek vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri almamız gerekir. Ancak günümüzün yoğun tempolu hayat şartlarında dengeli beslenmek de düzenli beslenmek de pek mümkün olmuyor. Bu nedenle vücutta protein, amino asit, karbonhidrat gibi besinleri yeteri kadar alamıyoruz.
Doğal yollarla alamadığımız amino asidi, sporcu gıda ürünlerinden alabiliriz. Özellikle spora yeni başlayanların en çok merak ettiği soru amino asit nedir sorusu olmaktadır. Çünkü sporcu besinleri arasında proteinler ve amino asitler en çok tüketilen ek besinlerdir. Ağır antrenmanlar sporcularda kas kaybına neden oluyor. Bu da aşırı zayıflık ve halsizliğe neden olur. Amino asit desteği ile kas kaybı önlenecek ve güçlü kas yapısına sahip olunacaktır. Antrenman öncesi ve sonrası amino asit alınması kas yapmak için en etkili zamandır.

Ancak amino asit faydaları bununla sınırlı değildir. Hücre yenilenmesini sağlar, yaşlanmayı geciktirir. Vücudun enerji ihtiyacını sağlar, beyin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Ruh sağlığının dengelenmesinde etkilidir. Obezite gibi kiloyla ilgili rahatsızlıklarda amino asit kullanılır. Dikkat eksikliği, demans, Parkinson gibi rahatsızlıklarda tavsiye edilir. Çocukların zeka gelişiminde ve stres kontrolünde etkilidir. Ek gıda takviyesi olarak amino asit kullanmadan önce beslenme uzmanıyla ya da doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır.
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali Gala Yemeğiyle Sona Erdi
Play-Off’a Kalan Carettalar’dan Baskan Seçer’e Tebrik Ziyareti
Mersin Büyükşehir Ekipleri, Çamlıyayla’da İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor
Büyükşehir’in Uluslararası Çocuk Festivali İle Mersin Sokakları Karnaval Alanına Döndü, Mersin’in En Coşkulu, En Renkli Festivali: Uluslararası Çocuk Festivali
Başkan Seçer, Çocukların Bayram Neşesine Ortak Oldu, Mersin Büyükşehir İle Özlenen Bayram Günleri Yeniden Yaşatıldı
Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi: “23 Nisan Demokrasiyi Ve Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Millete Ait Olduğunu İfade Ediyor”
Mersin’de Coşkulu 23 Nisan Kutlaması, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Düzenlenen Törene Katıldı
Seçer, CHP Mersin İl Başkanlığı’nın 23 Nisan Kutlama Programına Katıldı
TADEKA’da Merhum Ressam Mehmet Karaçor Anıldı
Büyükşehir’in Kır Çiçekleri Mersin’e Döndü, 23 Nisan’da Geleceğin Aydınlık Yüzü Kır Çiçeklerinden Yeni Bir Başarı