Doğanın Mucizevî Hediyesi: Bıttım Sabunu

Doğanın sunduğu ürünlerin zararsız ve natürel yapısı, insan vücuduna son derece uygundur. Güney Doğu Anadolu bölgesinde üretilen el emeği göz nuru bıttım sabunu da bu doğal ürünlerden bir tanesidir.

07 Şubat 2017 Salı, 15:44
Doğanın Mucizevî Hediyesi: Bıttım Sabunu
-

Doğanın sunduğu ürünlerin zararsız ve natürel yapısı, insan vücuduna son derece uygundur. Güney Doğu Anadolu bölgesinde üretilen el emeği göz nuru bıttım sabunu da bu doğal ürünlerden bir tanesidir.


İnsan cildine ve saç derisine sağladığı yararlar bakımından tercih edilen bu sabun, ülkemiz çapında henüz tam anlamıyla kıymetlenmemiş olsa da, son zamanlarda kullanımının arttığı söylenebilir. Yine de yeterli kullanım seviyesine ulaşması zaman alacak bir ürün gibi görünüyor.
Siirt bıttım sabunu bu sabunlar içinde en sağlıklı olanıdır. Başka illerde de yapılıyor olmasına rağmen Siirt sınırlarında üretilen sabun en yararlı olandır. Ayrıca yer gelmişken belirtilmelidir ki, bu sabun büyük marketlerde ve alışveriş merkezlerinde de satılmaktadır. Fakat bu gibi yerlerde doğallığına itibar edilmemesi gereken sabunların içeriğinde katkı maddesi bulunma olasılığı bir hayli yüksektir. Yalnızca aktardan doğal olanını temin edebileceğiniz bıttım sabunu faydaları bakımından bir ilaç gibidir. Yalnızca bıttım meyvesi ve menengiç yapı ile harmanlanarak elde edilen bu sabunun hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır; tabi düzenli ve uygun kullanmak koşulu ile.
Bıttım Sabunu Nasıl Kullanılmalı?
Bıttım sabununun özel bir kullanım formülü bulunmamakla birlikte, kullanımda düzenlilik esastır. Ayrıca kullanım sırasında başka hiçbir ürünün kullanılmaması gerekir, aksi halde sabunun olumlu etkileri kaybolacak ve çabalar sonuçsuz kalacaktır. Genel olarak saç bakımı için kullanılan bu sabun saç dökülmelerinde, kellikte son derece etkilidir. Haftada iki ya da üç defa kafa derinize masaj yaparak uygulayacağınız bu sabun, deride bulunan bakterileri yok edecek ve cilt yaralarını da tedavi edecektir. Yapmanız gereken saçınızı bu sabunla yıkadıktan sonra ılık su ile iyice, kalıntı bırakmadan durulamaktır. Saç diplerinde sabun parçacıklarının kalması, saç derisini kurutabilir. İyice durulanan sabun kullanımından sonra saç derisinde bulunan gözenekler açılacak ve saçlarınız çok daha sağlıklı uzayacaktır. Ayrıca cansız, kırılgan saç tellerini güçlendirmesi bakımından da tavsiye edilir.
Cilt bakımınız için de bıttım sabunu satın alabilirsiniz. Her gün akşam yatmadan önce ve sabah uyandığınızda yüzünüzü yıkarken köpürtüp ıslak cilde uyguladıktan sonra soğuk suyla yıkadığınızda cildiniz yağlardan, bakterilerden ve kirden arınarak nefes almaya başlayacaktır. Genel olarak bıttım sabunu faydaları arasında akne tedavisi de yer alır. Yüz, boyun ve sırt bölgesini kaplayan, sağlıksız ve kötü bir görünüm oluşturan sivilceleri düzenli bıttım sabunu kullanımı ile ortadan kaldırabilirsiniz. Buna ek olarak duş sırasında varisli bacak bölgelerine masaj yaparak uyguladığınızda, uzun vadede buna da çözüm olduğunu görebilirsiniz. Kullanılmaya başlandığı ilk hafta saçlarda matlık ve kuruluk meydana gelebilir ki bu durum son derece normaldir. Bu, cildinizin sabuna alışmaya çalıştığı anlamına gelmektedir. İkinci haftadan itibaren saçlarınızda ve yüzünüzde meydana gelen değişime siz bile inanamayacaksınız. Bıttım sabunu saçları parlatmakla kalmaz, aynı zamanda onlara ipeksi bir yumuşaklık da kazandırır.
Bıttım Sabununun Yararları Nelerdir?
Siirt bıttım sabunu egzama, mantar ve sedef gibi rahatsız edici deri hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Düzenli kullanılır ise bu gibi rahatsızlıkların ortadan kalktığı görülecektir. Bunun yanı sıra beyazlamış saç tellerini koyulaştırdığı da ifade edilmektedir. Ayrıca antiseptik yapısı pürüzsüz bir cilde sahip olmanızı sağlar, cildinizi canlandırır ve çeşitli sebepler ile tıkanmış gözenekleri açarak ciltte hava akışını sağlar. Buna ek olarak saç derisinde kepeklenmeyi ve kaşıntıyı yok eder. Cildin yağ dengesini düzenlediği için aşırı saç yağlanmasını da engeller. Kırık saçları onarır ve güçlendirir. Tamamen el yapımı olan bu ürün yalnızca Siirt bölgesinden temin edilse çok daha iyi olur. Batı bölgesinde üretilen bıttım sabunu satıl alınmamalıdır, bu ürünlerin içeriğinin sağlıklı ya da katkısız olup olmadığı konusu dikkate alınması gereken önemli bir noktadır.
Bıttım Sabunu Üretimi
Çitlembik adıyla da bilinen fıstık ağaçlarının aşılanmamış hali olan bıttım ağaçlarından toplanan bıttımlar ayıklanıp yıkandıktan sonra kaynatılır ve bir başka kaba yağı alınır. Bu yağ köstük ile birleştirilerek sabun kıvamı alması sağlanır. Büyük kalıplarda soğutulan bu sabunlar daha sonra küçük küçük kesilir ve bu şekilde satışa sunulur. Bıttım sabunu oldukça zahmetli üretime sahiptir ama bir o kadar da cilt ve sağ için faydalı bir üründür.
 
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”