Erdoğan ile milletvekilleri arasında yaşanan polemikler tutanaklara girdi

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 25

01 Ekim 2015 Perşembe, 19:16
Erdoğan ile milletvekilleri arasında yaşanan polemikler tutanaklara girdi
-

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 25. Dönem 2. Yasama Yılı açılışı yapıldı. Birleşim açıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış konuşması yaptı. Erdoğan ile milletvekilleri arasında zaman zaman sözlü sataşmalar yaşandı. Bu sataşmalar ve tartışmalar Meclis Genel Kurulu tutanaklarına da yansıdı. İşte tutanaklara yansıyan karşılıklı sözler:

Erdoğan, "Bugün de gönül diliyle konuşuyoruz. İstiyoruz ki yarın da öbür gün de ebediyen aramızdaki gönül köprüsü sapasağlam muhafaza edilsin. Her bir Kürt kardeşim elini vicdanına koysun ve Türkiye'nin nereden nereye geldiğini görsün. Bizleri birbirimizden koparma çabası, birbirimize düşman etme oyunu aslında her ikimizi de hedef alıyor. Bunun için diyorum ki: Kürt ayrıdır, terörist ayrıdır." dedi.

Bu sözler üzerine MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy ise "Devlet Bey de bunu söylemişti, 2009'dan beri Bahçeli de bunu söylemişti." karşılığını verdi.

Erdoğan: Kürt kardeşimin inancı, değerleri, ahlakı, onuru böyle bir örgütle yol yürümeye zaten uygun değildir. Mücadelemiz bir etnik kökenle değil, altını çizerek ifade ediyorum, terörledir, terör örgütüyledir, teröristledir.

Ruhi Ersoy: Açılımla mı?

Erdoğan: Çözüm süreci, 78 milyonun kardeşliğini tesis etme noktasında bir son aşamaydı, biz bunun zor olduğunu biliyorduk ama başarmak için denemek, mücadele etmek zorundaydık. Bu süreçte nihai aşama olarak kardeşlik adına, huzur adına, yeni ve büyük Türkiye adına silahların bırakılması gerekiyordu. Türkiye düşmanı odaklara taşeronluk yapan örgüt ne yazık ki bunu yapmadı. Terör örgütü alçakça, canice saldırılarına yeniden girişti. Türkiye Cumhuriyeti devleti de terör örgütüne hangi dilden anlıyorsa o dilden cevap veriyor, vermeye devam edecek. Bu örgüt, ülkemiz ve milletimiz için tehdit olmaktan çıkartılana, silahlar gömülüp üzerine beton dökülene kadar bu mücadele sürecektir. Bakın, "silahların susması" demiyorum, silahların bırakılması ve üzerlerine de betonların dökülmesinden bahsediyoruz.

MHP Elazığ Milletvekili Yavuz Temizer: Dolabın fişini çekin o zaman.

Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti'nin askerini, polisini, korucusunu, A şahsının, B şahsının askeri, polisi, korucusu gibi göstermek teröriste alenen sahip çıkmaktır. Teröristler her gün güvenlik güçlerimize saldırırken bunlarla mücadele edenleri itham etmek teröre destek vermektir. Terörden siyasi rant ummak, aynı şekilde, terörü desteklemektir. Terör örgütünün siyasetin üzerinde vesayet kurmasına rıza gösterilmesiyse terörle mücadeledeki en büyük zaaftır.

Ruhi Ersoy: Bölge zaafla dolu.

Erdoğan: Siyasi partiler terör karşısında tek yürek, yekvücut olmadıkları sürece şehitlerimizin aziz hatırası önünde, millet önünde mahcup olacaklardır. Buradan terörü ve terör örgütlerini destekleyen ülkelere de sesleniyorum: Ne yaptığınızı çok iyi biliyoruz, çok yakından takip ediyoruz! Tuttuğunuz maşalar gün gelecek sizin elinizi de yakacaktır! DAİŞ, PKK, DHKP-C, vesaire, adı ne olursa olsun…

Ruhi Ersoy: Adını saymayın, adını saymayın.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay: Niye sayıyorsunuz Sayın Cumhurbaşkanı?

Erdoğan: Sırf Türkiye'ye zarar veriyor diye terör örgütlerini destekleyenler bilsinler ki, gün gelecek, bu namlular onlara da dönecektir.

Ruhi Ersoy: Cumhurbaşkanı, meşruiyet kazandırmayın PKK'ya!

Erdoğan: Rahatsız mı oldun?

Erkan Akçay: Bir Cumhurbaşkanının terör örgütünün adını saymaması gerekir Sayın Cumhurbaşkanı!

Erdoğan: Ben sayıyorum. Gereği neyse onu yapın. Çünkü terörün karakteri böyledir; akrep gibi, eninde sonunda kendisini taşıyanları da sokar.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Sayın Başkan, Sayın Cumhurbaşkanı Genel Kurula hitap etsin lütfen.

Erdoğan: Siz bu kürsülerin çok acemisisiniz. Ben nereye hitap edileceğini çok iyi bilirim. Siz daha öğreneceksiniz. Bunun için terörü, terör örgütlerini doğrudan veya dolaylı olarak destekleyen tüm ülkelerin bu tavırlarından vazgeçmelerini bekliyoruz.... Biz, bu toprakları kendimize vatan yapmak için bin yıldır mücadele ediyoruz.

Ruhi Ersoy: Yapmadık mı daha?

Oktay Vural: Sayın Başkan, bu topraklar bizim vatanımızdır. Vatanımızı bölmek isteyenlere karşı mücadele ediyoruz.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal: Sayın Başkan, lütfen müdahale eder misiniz. Sayın Cumhurbaşkanı, biz sizi dinliyoruz efendim.

Erdoğan: Eğer bu coğrafyada yaşamaya devam edeceksek... Ki gidecek başka bir vatanımız olmadığına göre elbette devam edeceğiz. Bin yıldır verdiğimiz…

MHP sıralarından "Gelişigüzel oraya gidebiliyor musunuz?" sesi.

Erdoğan: Biz o bölgeye çok gittik. Siz kaç kere gittiniz onu söyleyin! Kaç kere gittiniz onu söyleyin! O bölgelerde teşkilat bile kuramadınız, kuramıyorsunuz. Gidin, o bölgelerde çalışma yapın. Hiçbir zaman bunu yapmadınız, yapmıyorsunuz.

Yavuz Temizer: Sayenizde!

Erdoğan: Ben Cumhurbaşkanı olarak gitmediğim il yok, ilçeleri bile dolaşıyorum.

Oktay Vural: Sayın Başkan, Sayın Cumhurbaşkanı milletvekillerimize hitap etsinler.

Ruhi Ersoy: Yeminine sadık kalsın.

Erdoğan: Bin yıldır verdiğimiz mücadeleyi bugün de gelecekte de devam ettireceğiz. Buradan, terörle mücadelede görev alan tüm güvenlik görevlilerimize ve diğer kamu personelimize de başarılar diliyorum.

MHP Balıkesir Milletvekili İsmail Ok: 3 tane şehit var bugün yine, 3 tane…

Erdoğan: Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza şifalar temenni ediyorum. Şehitlerimizin ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Amacımız…

MHP sıralarından "Gitmeyin cenazelerine." sesi

Erdoğan: Arkadaşlar, bakın, bizde şehitliğin ne anlama geldiğini biliyorsan bu ifadeyi kullanmazsın. Kıyamete dek şehitlik devam edecektir. Bunu bilmeniz, öğrenmeniz lazım. Ve "Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz, onlar diridir ama siz bilemezsiniz."

Oktay Vural: Şehitlerimize "kelle deyin" de demiyor! "Şehitler ölmez, vatan bölünmez"lere "yaygara" demiyor!

Erdoğan: Amacımız bu mücadeleyi mutlaka başarıya ulaştırarak şehitlerimizin dökülen tek bir damla kanının dahi boşa gitmemesini sağlamaktır. Terörle mücadele, Cumhurbaşkanıyla Hükûmetle devletin ilgili kurumlarıyla birlikte Meclisin, burada temsil edilen siyasi partilerimizin tamamının ortak görevidir.

İsmail Ok: Dolmabahçe Sarayı'nda ne yaptınız?

Erdoğan: Bunun için diğer tüm farklılıklarımızı bir kenara bırakarak terör karşısında birlik, beraberlik, dayanışma, iş birliği içinde olmalıyız.

Ruhi Ersoy: Devlet Bey'in dediği gibi.

Erdoğan: Bu safta en küçük bir zafiyete izin vermemeliyiz.

Ruhi Ersoy: Sayın Bahçeli'nin dediği gibi.

Erdoğan: Tekrar milletvekili adayı olursun belki. Yerli ve millî duruşa en çok ihtiyacımızın olduğu konu işte bu meseledir. Küresel sistemde süren değişim ve bölgemizde yaşanan çalkantılar karşısında çelik gibi bir iradeyle tek yürek, tek vücut olarak hareket etmek mecburiyetindeyiz.

Ruhi Ersoy: Adayız, sorun yok.

Erdoğan: Çocuklarımıza güvenli, huzurlu ve müreffeh bir gelecek bırakmak için başka bir yolumuz, başka bir çaremiz yok. İşte, bunun için, biz, tek millet diyoruz, tek bayrak diyoruz, tek vatan diyoruz, tek devlet diyoruz.

MHP sıralarından tepkiler yükseldi ardından Ruhi Ersoy: Adı ne? Adı ne?

Erdoğan: 25'inci Dönem Meclisi'nde bu imkânı yakalayamadık.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın: Senin yüzünden... CİHAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti