Görme Engelli Bireyler Oy Kullanmaya Hazır

Mersin Büyükşehir Belediyesi, görme engelli seçmenlerin seçimlerde yardım almadan oy kullanmaları için hazırlanan “Erişilebilir Oy Pusulası” şablonunu ve nasıl kullanılacağını, düzenlediği eğitimle görme engelli dernek başkanlarına ve üyelerine tanıttı.

13 Nisan 2017 Perşembe, 11:37
Görme Engelli Bireyler Oy Kullanmaya Hazır
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanlığı Eğitim Salonu’nda yapılan ve ilk olma özelliği gösteren eğitimde, görme engelli bireylerin özgür iradeleriyle ve kimsenin yardımı olmadan oy kullanabilmeleri için hazırlanan şablon şeklindeki oy pusulası tanıtıldı.

Engelli bireylerin oy kullanırken yaşadığı olumsuzlukları en aza indirmek için düzenlenen ve ilk defa yapılan eğitimde, engellilerin oy kullanırken yaşadığı olumsuzluklara dikkat çekilirken, engelli bireylere oy şablonu tanıtılarak, oy kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar anlatıldı.

Engelsiz Erişim Derneği tarafından, görme engelli seçmenlerin tek başına oy kullanması için Yüksek Seçim Kurulu’na yapılan başvuru sonrası, 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek referandumda, isteyen görme engellilerin tek başlarına ve erişilebilir biçimde oy kullanabilmeleri maksadıyla, referandumda kullanılacak oy pusulası ebatlarında “Erişilebilir Oy Pusulası”  isimli bir şablon hazırlandı. Oy pusulası bu şablonun içine konulduğu zaman sol taraftaki boşluk evet, sağ taraftaki boşluk hayır tercihinin kullanımına uygun olacak şekilde hazırlandı.

“Bu uygulama bize özgürlük getirecek”

Türkiye Görme Engelliler Federasyonu yöneticisi ve Mersin Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Dursun Arslan, “Ben de görme engelliyim ve bugüne kadar görme engelliler birinin eşliğinde oy kullanmaya gidiyordu. Bu uygulama bizlere özgürlük getirecek. Kendi başımıza gidip herhangi birine bağlı olmadan oy kullanabileceğiz. Türkiye’de ilk olarak Engelliler Dairesi Başkanlığı’nı kuran Büyükşehir Belediyesi, yine bir ilki yaptı ve bu uygulamayı engellilere tanıttı. Bizlere ve tüm engellilere verdiği hizmetlerden dolayı Burhanettin Kocamaz Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Bu etkinlik sayesinde özgüven kazandığını söyleyen Görme Engelliler Derneği Mersin Şubesi Başkanı Gülseren Keş, “Ben öncelikle Burhanettin Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Birey olduğumuzu hatırladık. Önceden ailemizle gidiyorduk. Fikirler farklı olunca tedirgin oluyordum. Ama şimdi kendi kendime gidip oy kullanabilirim. Kendime güvenim geldi” şeklinde konuştu.

Daha önce oy kullanırken zorlandığını ve yardım almadan oy kullanamadığını söyleyen görme engelli Fikri İzra,“Biz oy kullanırken çok zorlanıyorduk. Mutlaka yanımızda birisinin olması gerekiyordu. Ben oy kullanmaya eşimle, kızımla ya da oğlumla gidiyordum. Ama bu etkinlik oyumu nasıl kullanacağımı anlamam açısından çok iyi oldu. Kimseye gerek kalmadan gidip oyumu kullanabilirim. Bu etkinliği düzenleyen Büyükşehir Belediyesi ekibine ve Burhanettin Kocamaz’a çok teşekkür ederim” dedi.

Referandumda oy kullanmak isteyen ve Mersin’de ikamet eden engelli bireyler, Engelsiz Erişim Derneği ile irtibata geçerek, Mersin’e 200 adet getirilen şablonlardan Türkiye Görme Engelliler Derneği Mersin Şubesi ve Mersin Görme Engelliler Spor Kulübü’nden ücretsiz olarak alabilecekler.
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”