Mersin Nevruz Bayramını Kutladı

Türk Milleti’nin Ergenekon’dan çıkışının 4654’üncü yıl dönümü olan ve Türk Bayramı olarak kutlanan Nevruz kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik Mersinlilere bayram coşkusu yaşattı.

22 Mart 2017 Çarşamba, 11:45
Mersin Nevruz Bayramını Kutladı
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen baharın müjdecisi olan Nevruz kutlamaları, Mersinlileri Cumhuriyet Alanı’nda buluşturdu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğe Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, MHP Mersin İl Başkanı Atsız Afşin Yılmaz ve ilçe başkanları, Mersin Ülkü Ocakları İl Başkanı Gökhan Demir, Mersin Ülkücü İşçiler Derneği İl Başkanı Veysi Çalışkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 

Etkinlikte Türk Halk Müziği Konservatuarı Nevruz Türküleri konseri, Kafkas Halk Oyunları Gösterisi, Sinsin oyunu ve demir dövmenin ardından halaylar çekildi, yakılan Nevruz Ateşi’nin üzerinden atlandı.
 

Başkan Kocamaz şiirle selamladı
 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yaptığı konuşmada Mersinlileri kendi yazdığı şiirle selamladı. Başkan Kocamaz,“Canlandırır toprağı, Yeşil eder yaprağı, O barışa koşturur, Bereketle coşturur. İnsanlığın harmanı, Kabartıyor ayranı, Nevruz Türk’ün Bayram’ı. Kutlamamak bize ar! Türk’ün töresinde var! Güneş bir başka doğar, Dünyaya barış salar, Hakk’ın fermanı Nevruz, Türk’ün bayramı Nevruz” dizelerini okudu.
 

“Tarihimizin bahar mevsiminin başlangıcıdır Nevruz”
 

Konuşmasında Nevruz’un önemine işaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bugün burada Türklerin bilinen en eski bayramlarından biri olan ve ‘Yeni Gün’ anlamına gelen Nevruz Bayramını kutlamak için toplanmış bulunuyoruz. Türk kültüründe Nevruz, gece ile gündüzü, kış ile yazı bahar mevsiminde eşitlediği için; adalet, denge, ışık, aydınlık, cömertlik ve mutluluğun sembolüdür. Binlerce yıldır Türk dünyasında aralıksız kutlanan Nevruz, aynı zamanda, hareket, coşku, uyanış ve hürriyet demektir. Tıpkı daha üç gün önce, 18 Mart’ta kutladığımız Çanakkale gibi… Son siperimiz Çanakkale, son kalemiz Türkiye’ye tutunmamızı ve bu toprakların ebedi vatanımız olmasını sağlayan bir hareket, bir coşku, bir uyanış ve bir hürriyet ateşidir. Bu yönüyle Çanakkale, Aziz milletimizin Nevruz’udur; Kara kıştan bahara çıkışıdır. 1911’den itibaren kara kış gibi üzerimize çöken Trablusgarp, Balkan ve Birinci Savaşlarıyla baş etmek zorunda kalan milletimiz, Çanakkale’de açan ‘kan çiçeklerimiz’ sayesinde baharı görebilmiştir. Çanakkale’de koyun koyuna yatan 250 bin Mehmetçiğin kabir taşları, hem Türkiye’mizin tapusu, hem de milli zenginliğimizin en görkemli tablosudur. Aziz milletimizin bugün ayrılık sebebi gibi gösterilmeye çalışılan farklılıklarının, aslında milli zenginliğimizin bütünleyici parçaları olduğunu gösteren bir ibret levhasıdır. İşte bu nedenle 18 Mart 1915, bugünkü çağdaş, modern Türkiye’yi müjdeleyen; tarihimizin bahar mevsimini başlatan kutlu Nevruz günüdür” dedi.
 

“Kara kışta saklanan bahardır Nevruz”
 

Nevruz’un Türk Milleti’nin birlik ve beraberliği üzerindeki etkisinin altını çizen Başkan Kocamaz, “Çanakkale, geceye gizlenmiş şafak; Kara kışta saklanan bahardır Nevruz…” sözleriyle Nevruz’un önemine değindi. Başkan Kocamaz konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
 

“Çanakkale, umut dolu kutlu bir dua; Çiçek çiçek açan bahardır Nevruz… Ataya saygı, küçüğe sevgi, Zorda kalana uzanan yardım elidir; Cıvıl cıvıl kuş sesi, taptaze bir bahar, Coşkulu bir şölendir Nevruz… Demir dağları eriten kutlu bir ateş yakmak, Toros’tan çağlayan sularda ruhu yıkamak, Kutlu bir dua ile şifa bulmaktır Nevruz... Türk’tür, Kürt’tür, Türkmen’dir; Altay, Azeri, Başkurt’tur Nevruz… Gagavuz, Hakas, Karaçay-Malkar, Karakalpak’tır; Kazan’dır, Kazak’tır, Kırgız’dır, Özbek’tir Nevruz… Tepeden tırnağa Selçuklu, Üç kıtada Osmanlı’dır; Kayı’dır, Karakeçili’dir, Ertuğrul Gazi’dir; Çukurova’dır, Toros’tur, Yörük’tür Nevruz”

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Çeşmeli Mahallesinde Kazadan Sonra Devrilen Elektrik Direği Sebebiyle Mahalleye Saatlerce Elektrik Verilemedi
Mersinli Balık Avcıları Dikkat, Balon Balığında Teşvik Ödemeleri Belli Oldu
Mersin Silifke Narlıkuyu’da Kayıplara Karışan Aracın Çarptığı Motosikletin Sürücüsü Osman Bulut Hayatını Kaybetti
Mersin’de Acı Olay, 18 Yaşındaki Genç Canına Kıydı
Mersin’de Seyir Halindeyken Lastiği Patlayan Kamyonetin Devrilmesi Sonucu İbrahim Öztürk Hayatını Kaybetti
Mersin Genelinde Sıcak Hava ve Toz Taşınımı Etkili Oldu, Ortaya Çıkan Sinekler Vatandaşlara Zor Anlar Yaşattı
Büyükşehir Çocuk Gelişim Merkezleri’nde 23 Nisan Sevinci, Ebeveynler Büyükşehir Sayesinde Eski Bayramları Hatırladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Destekleriyle Tarsus’ta Sanatsal Etkinlikler Artıyor
Mersin Büyükşehir’den Gençlere Fırsat, Büyükşehir’in Ücretsiz Fiziki Yeterlilik Kursu İle Gençler Çok Rahat
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi İle MIP Arasındaki İşbirliğinin Güçlenerek Artması Adına Yapılan Toplantı Gerçekleştirildi