Mersin'de Antep Fıstığı Üreticisine Destek

Antep fıstığı üretimi yapılan 3 ilçe 5 mahallede çiftçilerin kullanabilecekleri Antep fıstığı kavlatma makinesi ve yıkama eleğinin kurulumunu gerçekleştirdi. 

01 Eylül 2016 Perşembe, 18:50
G: 01.09.2016 - 18:55
Mersin'de Antep Fıstığı Üreticisine Destek
-

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’de yaygın olarak Antep fıstığı üretimi yapılan 3 ilçe 5 mahallede çiftçilerin kullanabilecekleri Antep fıstığı kavlatma makinesi ve yıkama eleğinin kurulumunu gerçekleştirdi.  
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilerek, üreticiye teslim edilen kavlatma makineleri, Silifke ilçesi Nuru Mahallesi, Gülnar ilçesi Kuskan Mahallesi, Mut ilçesi Diştaş, Geçimli ve Yalnızcabağ Mahallesi olmak üzere Antep fıstığı üretimi yapılan ve yayılma alanları yüksek bölgelere kuruldu.


Silifke ilçesi Nuru Mahallesi’nde kurulan Antep fıstığı kavlatma makinesi bir üretim sezonunda en az 200 ton Antep fıstığı işleyecek. Nuru Mahallesi’ndeki makine Senir, İmambekirli ve çevre mahalleler tarafından da kullanılacak.

Gülnar ilçesi Kuskan Mahallesi’nde kurulan kavlatma makinesi, merkezi bir konumda olduğu için çevresindeki bütün mahallelere hizmet edecek ve yaklaşık 150 ton Antep fıstığı burada işlenebilecek.
Mut ilçesi Diştaş, Geçimli ve Yalnızcabağ mahallerinde kurulan Antep fıstığı kavlatma makineleri ise yaklaşık 350 ton Antep fıstığını işleyecek kapasitede çalışıyor.

Yapılan incelemeler neticesinde Mersin’de Gülnar, Mut ve Silifke ilçelerinin yayla köylerinde bulunan Antep fıstığı üreticilerinin ürünlerini daha iyi fiyata değerlendirebilmeleri için Antep Fıstığı İşleme Alet Ekipman Desteği Projesi’nin avantajlı olduğu tespit edildi.

 



Hasattan hemen sonra kabuğu ile kurutulan veya taze olarak kavlatılan Antep fıstığı meyvelerinin yıkama eleği yardımıyla kavlatma makinesinde sap, posa ve kabuklarından ayrılması, böylece Antep fıstığı işleme imkanı sağlanacak. Bu Sayede ürünün ekonomik yönden daha yüksek fiyatlarla değerlendirmesi kolaylaşacak. Bu proje sonunda Antep fıstığı yetiştiricilerinin daha bilinçli üretim yapmaları hedefleniyor.
 


Proje sayesinde Mersin’de yetiştirilebilecek Antep fıstığı çeşitleri belirlenirken daha yüksek verimli çeşitlerin adaptasyon çalışması yapılarak bölgeye adapte olan Antep fıstığı üretiminin daha profesyonel şekilde yapılması amaçlanıyor. Öte yandan Mersin Büyükşehir Belediyesi, üreticinin ürününü daha iyi fiyata pazarlamasını sağlayarak, bölge halkının ekonomik ve sosyal yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Planlanan hedefler projenin sürdürülebilirliğini de pozitif yönde etkileyerek, üreticiye alternatif ürün sunacak, Antep fıstığı üretimi hem vatandaşlara hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”