Tabletler Göz Sağlığını Yok Ediyor

Günümüzde pek çok yerde kullanılan tablet bilgisayarlar göz sağlığını yok ediyor. İşte detaylar..

23 Ekim 2016 Pazar, 21:13
Tabletler Göz Sağlığını Yok Ediyor
-

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, devamlı bilgisayar başında olan şahısların göz sağlığı konusunda problem yaşandığı söyledi. Teknoloji çok hızlı bir şekilde ilerlemesiyle birlikte bilgisayar kullanım had safhaya çıkması özellikle göz sağlığı üzerinde olumsuz etkiler olduğunu söyleyen Atabay, bilgisayarı devamlı kullanan herkesin göz sağlığında olumsuz veriler elde edildiğini ifade etti.

GÖZLÜK KULLANILMALI

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, bilgisayar kullanım konusunda mecburi olanlar ise. Devamlı bilgisayar kullanım gözleri yorduğunu söyledi Atabay, şahısların bilgisayar ışığından koruyan gözlük kullanım ile bilgisayarda gözleri rahatsız eden ışıklar engelleyebileceğini ve bu sayede gözlerin dinlendirilebileceğini söylemiş oldu. Bilgisayar ekranları göz sağlığı üzerinde ne gibi olumsuz etki yapıyor? Kullanım ve yaygınlığı hızla çoğalan bilgisayarlar ve çeşitli iş kollarında monitör ekranlar sebebiyle pek çok şahıs gözleriyle ilgili olarak göz yorgunluğu, gözlerde ve göz çevrelerinde ağrı, gözlerde yanma, batma, kuruluk hissi, kaşıntı, kızarıklık, sulanma, bulanık görme, odaklama zorluğu, gözleri kısarak bakma, ışığa karşı duyarlılık, bakılan karakter etrafında ışık saçılmaları görme, göz kapaklarında iltihap, kepeklenme, baş ağrısı vs gibi şikayetler olmaktadır.

Bilgisayar kullananlar göz problemler sebep ortaya çıkıyor?

Bu şikayetler oluşmasında en çok önemli sebeplerden biri, belli bir zamanda göz kırpma sayısı çok azalmasıdır. Normalde dakikada ortalama 25 defa gözlerimizi kırparız. Bu işlemin üst kapağının dinlenmesi, gözyaşı ile gözün beslenmesi ve temizlenmesi, kornea yüzeyin kayganlaştırılması ve üzerinde son derece düzgün bir yüzey oluşturarak net ve berrak görmenin sağlanması gibi birçok sebebi vardır. Ekranlarla çalışırken bu sayı dakikada 10’un altına, hatta 5-6’ya iner. Böyle olunca da gözyaşı buharlaşır, kornea yüzeyi kurur, yanma, batma, kızarıklık gibi bir çok şikayete sebep olur. Ayrıca, bilgisayara gözlerini iyice açarak bakanlar olabilir. Bu durum da sorunu daha çok çoğaltan bir etkendir.

Bu zararlı etkileri azaltmak mümkün mü?

Ekranla çalışırken bilinçli olarak sık göz kırpmak yararlı olur. Bazen de suni gözyaşı damlaları kullanmak gerekebilir.

Bilgisayarın gözleri bozduğu inancı doğru mudur?

Ekranla çalışanlarda göz şikayetlerin bir diğer önemli sebebi ise şahısta daha evvel var olan kırma kusurlarıdır. Bunlar, miyopi, hipermetropi ve astigmatizmadır. Halk arasında, bilgisayarın gözleri bozduğu görüşü doğru değildir. Ancak bilgisayar, kusurları açığa çıkarmış veya belirginleştirmiş olabilir. Bu sebeplerle aileler en ufak göz şikayeti olan çocukların bile gözlerini bir uzmana muayene ve senede bir kontrol ettirmelidirler. Gözlük kullanmak durumunda olanlar ekranla çalışırken gözlüklerini mutlaka takmalıdırlar. Bilgisayar da ekran duruşu nasıl ayarlanmalıdır? Uygun oturuş ve duruşa dikkat etmemek de sorun yaratır. Ekran üst kenarı göz hizasında olmalı, ekrandan uzaklık ekrandakileri rahat görebilecek en uzak mesafe olmalıdır. Ayrıca, pencerelerle ekran açısı uygun olmalı, pencere ve diğer kaynaklardan gelen görüntüler ekran üzerine düşmemelidir.

Bilgisayar ekranından en az etkilenmek için nelere dikkat edilmeli?

Ekranlardan yayılan ışın kendisi bugün modern teknolojiyle yapılan monitör artık tehlike olmamaktır.Fakat çözünürlük ve tazeleme hızı düşük olmamalı, aksine yüksek çözünürlükle ve yüksek tarama hızlı monitörler kullanılmalıdır. Bu monitörler çok daha az oranda göz şikayetlerine yol açmaktadır. Ayrıca, ekranlar yapıları sebebiyle çok toz topladıklarından uygun malzemelerle sık sık temizlemelidirler. Bunlardan başka, iri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak, koyu renk zeminler üzerinde açık renk karakterlerle çalışmak, çalışırken 45-50 dakikada bir 5-10 dakika ara verip gözü dinlendirmek de göz sağlığı için çok önemlidir.


 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti