Tarsus'ta Haydar Aliyev törenle anıldı.

Azerbaycan'ın milli lideri merhum Haydar Aliyev, 93. doğum gününde Tarsus’ta törenle anıldı.

05 Mayıs 2016 Perşembe, 00:48
Tarsus'ta Haydar Aliyev törenle anıldı.
-


Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.

MERSİN HABER-Azerbaycan'ın milli lideri merhum Haydar Aliyev, 93. doğum gününde Tarsus’ta törenle anıldı.

Haydar Aliyev Parkında Azerbaycan’dan gelen  Hatai Valisi Razim Memmedov, Milletvekilleri Fuad Muradov ve Hüseyn bala Mirelemov, Hatai Belediye Başkanı Aliyer Aliyev, Vali Yardımcısı Rafik Aliyev ve Protokol Müdürü Kamran İsmailov ile birlikte Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can’ın katılımıyla tören gerçekleşti.

Alana gelen Azerbaycan heyeti,  öğrenciler çiçekler ve ellerinde Türk ile Azerbaycan bayraklarını sallayarak karşıladılar. Her iki ülkenin İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anma programı minik öğrencilerin halk oyunu gösterisiyle devam etti.

Açılış konuşmasını yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, 20. yüzyılda Ulu Önder Haydar Aliyev, Azerbaycan halkının yetiştirdiği büyük dehalardan biri olduğunu söyledi.

Başkan Can, “Bugün hızlı şekilde değişen Azerbaycan onun eseridir. Azerbaycan’ı parçalanmaktan, kaostan ve yok olmaktan kurtararak gelişmesine vesile olan merhum Haydar Aliyev olmuştur.  Bizim Azerbaycan halkı ile doğuştan gelen bir kardeşliğimiz vardır. Tarihin derinliklerinden günümüze uzanan bu kardeşlik ilişkisi çerçevesinde ilişkilerimiz bundan sonra daha da güçlenecek, bütün Türk Milletinin söylediği gibi “tek millet iki devlet” anlayışı içerisinde sosyal ve ekonomik yönden yeni ufuklara yelken açacaktır. 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden kardeş ülkemiz Azerbaycan’ın sevinci neşemiz, üzüntüsü hüznümüz, acıları kederimiz, sorunları milli meselemiz, geleceği geleceğimiz olmuştur olmaya da devam edecektir. Bizler aynı soydan gelen aynı dile sahip insanların yaşadığı iki farklı ülke olarak, daha güçlü bir şekilde kenetleneceğiz ve dostluğumuzu daha ilerilere taşıyacağız. Bizim kardeşliğimiz sözde değil, birlikte döktüğümüz şehit kanları ile sulanmış gerçek bir kardeşliktir. Rahmetle andığımız Cumhurbaşkanımız, yeri doldurulamayacak büyük bir şahsiyettir.  Allah rahmet eylesin. Günümüzde Haydar Aliyev’in önemi daha çok anlaşılmaktadır. Bu vesile ile Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’i rahmetle ve şükranla anıyoruz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun” dedi.

Daha sonra söz alan Hatai Valisi Razim Memmedov, Türkiye ve Tarsus’ta olmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi.

Memmedov, “ “Aziz Tarsuslular Ulu Önderimiz Haydar Aliyev’in adını taşıyan bu parkta düzenlediğiniz program için hepinize teşekkür ediyor, minnettar olduğumu belirtmek istiyorum. Haydar Aliyev, “Bir Millet iki devlet”, Atatürk, “Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir” demişlerdir ve kardeşliğimize vurgu yapmışlardır” dedi.

Azerbaycan milletvekili ise Murat Fuad Muradov,  “Bu güzel günde iki önderimizin resimleri burada yan yana görmek çok güzel. Bir Azerbaycan genci olarak ben, bu işi hayata geçirenlere ben teşekkürlerimi sunuyorum. Azerbaycan parlamentosunda bu konu çok önemli şekilde konuşuldu. Böyle güzel bir parkın açılması çocuklarımızın, gençlerimizin burada bulunması bu gösteriyor ki, hem Azerbaycan’ın hem de Türkiye’nin çok güzel bir geleceği var. Son dönemde iki ülke çok şehit verdi. Allah bizi korusun. Ve bize güç versin ki bu şehitlerimizin kanlarını yerde koymayalım. Bizim gelecek nesillerimiz bilmelidir ki, Türkün yanında Türk gardaşı olmalıdır. Tarihte Türklere karşı her zaman baskı olmuştur. Ama Türk halkının gururu, gücü ve yüreği büyüktür. Bütün bunların önünde durmaya yetecektir” şeklinde konuştu.

 

Azerbaycan Milletvekili Hüseyn bala Mirelemov, emeği geçenlere teşekkür ederek, “Ben 4’ncü kez Tarsus geldiğim içinde ayrıca sevinçliyim. Bu sürecin şahidiyim. Ulu Önderimiz Haydar Aliyev’i çok yakın tanıyan siyasetçilerden biriyim. Ulu önderimiz Haydar Aliyev bu aramızdaki kardeşliğe çok önem vermiş ve gelişmesine çok katkıda bulunmuştur. Burada önemli bir ayrıntıyı dile getirmek istiyorum. Atatürk’ünde babasının adı Ali Rıza’dır, Haydar Aliyev’inde babasının adı Ali Rıza’dır. Sanki onlar bir babanın evladı gibi sevgileri bir inançları bir olmuştur. Ben çok seviniyorum ki, hem biz Atatürk’ü çok seviyoruz, hem de siz Haydar Aliyev’i çok seviyorsunuz”  ifadesini kullandı.

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, “Türk milleti ayrı ayrı ülkelerde olsa da, gönülleri bir olan kalpleri aynı ritimle çarpan millet topluluğu. Belki isimleri farklı olabilir. Ama özünde, Azerisi de, Kırgızı da, Türkmeni de, Özbeki de velhasıl bütün Türk dünyasında yaşayan insanlar Türktür. İşte böylesine bir kardeşliğin tesis edildiği, ispat olarak burada sergilendiği Azerbaycanlı kardeşlerimizle bu park vesilesiyle burada buluşmak, aynı duyguları paylaşmak bizim için çok önemli çok değerli. Bu ilişkilerden biride Azerbaycan Hatai Valiliği ile Tarsus Belediyemizin yıllar önce oluşturduğu kardeşlik ilişkisi. İlk defa 2007 yılında bu kardeşlikle ilgili çalışmalar başlatılmıştı Hatai’ye gittiğimizde, Bakü’ye gittiğimizde oradaki kardeşlerimizin de bizim taşıdığımız duyguları taşıdığını ve bu kardeşlikten çok büyük mutluluk duyduklarını bizzat yerinde gördük. Geçmişimize sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Biz yerel yöneticilerin görevi geçmişle gelecek arasında köprü oluşturmak. Soyumuz bir, sopumuz bir, görüşümüz bir, inancımız bir. Öyle bizim bir araya gelmesi de Azeri kardeşlerimizin tabiriyle vacip olmuştur dedi ve bu parkı o günler de hayata geçirmeyi düşündük. Bu arada Tarsus’un çok önemli yükünü çeken Haydar Aliyev köprüsünü de hayata geçirdik. Buradaki ana gayemiz bizden sonraki nesillerin birbirine sahip çıkması, tanıması ve bizi bir araya getiren bu günlere ulaştıran çok önemli liderlerinde farkına varması, onların fikir ve düşüncelerini özümsemesi ve kendilerine de onların gittiği yoldan bir istikamet çizmesi. Ben bugün 93’ncü yaş gününü kutladığımız rahmetli Haydar Aliyev’e Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum ve mekanı cennet olsun diyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Haydar Aliyev Anıtı’na çiçekler bırakıldı. Program törene katılanların Haydar Aliyev Parkı’nı gezmesi ve hatıra fotoğrafı çekmesiyle son buldu.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”