Tarsus’ta Pamuk hasadında ürün ve kalite kaybını önleme toplantısı yapıldı

Tarsus’ta Ziraat Odası ve Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı ilçe Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği toplantıda pamuğun makineli hasadında meydana gelen ürün ve kalite kayıpları görüşüldü.

28 Temmuz 2017 Cuma, 15:15
Tarsus’ta Pamuk hasadında ürün ve kalite kaybını önleme toplantısı yapıldı
-

Tarsus’ta Ziraat Odası ve Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı ilçe Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği toplantıda pamuğun makineli hasadında meydana gelen ürün ve kalite kayıpları görüşüldü.


Ziraat Odası salonunda yapılan toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Hayri Erdoğan, “2017 yılında Bakanlığımız tarafından pamuk hasadında meydana gelen ürün ve kalite kayıplarını en alt seviyeye indirmek için pamuk hasadında kontrol hizmetlerini organize etmek amacıyla pamuk toplama makinesiyle hasatta kontrol hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin uygulama talimatı yayınlandı. Bu doğrultuda toplantılar yapmaktayız. Ülkemiz için önemli bir üretim materyali olan pamuk, ekonomi içinde çarkların dönmesinde etkili kritik bir hammadde kaynağıdır. 2016 yılı tarım bilgi sistemi kayıtlarına göre Tarsus’ta yağlı tohumlu bitkiler toplam ekim alanı 252 bin dekardır. Bunun içinde pamuk ekim alanı 2016 yılında 17 bin dekarken, ödenen prim desteği 8 milyon 150 bin liradır. 2017 yılında ise pamuk ekim alanımız yaklaşık 40 bin dekar alana yükselmiştir” dedi.


Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer ise konuşmasında pamuğun çiftçilerin vazgeçilmez tutkusu olduğunu belirterek, “1986 yılına kadar Tarsus’ta 72 adet çırçır fabrikası vardı. Şu anda 6 çırçır fabrikamız ve 8 adet pamuk toplama makinesi bulunuyor. Bir zamanlar Tarsus’ta yaklaşık 800 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılıyordu. Pamuktan bizim vazgeçmemiz mümkün değil. Devletimizden pamuk taban fiyatlarını belirlemesini ve verdiği desteği biraz arttırmasını bekliyoruz. Bunlar sağlanırsa Tarsus ve Çukurova bölgesi yeniden beyaz altın dediğimiz pamuğa dönebilir. Çünkü şimdiki kuşak dedelerinden pamuk emanetini almaya hazır bir konumdadır” şeklinde konuştu.
Ergezer ayrıca pamuğa yeniden dönüşün sağlanması halinde bölgedeki işsizliğin yüzde 3 ve 5 oranında azalacağını sözlerine ekledi.
 

Kaynak: Tarsus Akdeniz Gazetesi

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Tren Seferlerinin Durdurulması Kararı Üzerine, Mersin Büyükşehir Devreye Girdi: Tarsus-Mersin Arasında Seferler Artırıldı
Başkan Seçer, Sözcü Tv’de Başkent Kulisleri’ne Konuk Oldu Mersinlilere Çağrı Yaptı; “Beni Denetleyin”
Tarsus Ticaret Borsası Personelleri, Hizmet İçi Eğitimleri Çerçevesinde İsg Uzmanı Kıymet Uguz Tarafından ‘Temel İş Sağlığı Ve Güvenliği” Konusunda Eğitimi Aldı
Tarsus İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü Kutladı
Mersin’de Çocuklar İçin 23 Nisan’ın Ruhuna Yaraşır Bir Festival: 23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali
Toplu Taşıma Kooperatifleri İle Bir Toplantı Gerçekleştiren Büyükşehir Zabıta Dairesi Başkanlığı, Yaz Sezonunda Vatandaş Odaklı Hizmet Anlayışını Ön Planda Tutma Hedeflerini Ele Aldı
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti