Yardım Gemisi Sebat Somali İçin Mersin'den Yol Çıktı

Afrika Kıtasının doğusunda yaşanan kuraklığın yol açtığı kıtlık, açlık ve susuzluk nedeniyle zor günler yaşayan Somali halkının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, yaklaşık 13 bin tonluk insani yardım malzemesini taşıyan Sebat isimli yardım gemisi, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katıldığı tören ile Taşucu Limanı’ndan uğurlandı

05 Haziran 2017 Pazartesi, 11:05
Yardım Gemisi Sebat Somali İçin Mersin'den Yol Çıktı
-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan ‘Umudu Ol’ kampanyası çerçevesinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğinde hazırlanan insani yardım gemisinin uğurlanma törenine; Başbakan Yardımcısı Kaynak ve Bakan Elvan’ın yanı sıra, Vali Özdemir Çakacak, Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, AFAD Başkanı M. Halis Bilden, Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, il protokolü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, hayırsever iş insanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Başbakan Yardımcısı Kaynak: “Somali’de Kendilerini Sömürmek İçin Değil, Bir Şeyler Vermek İçin Gelen Türkiye’nin Olduğunu Bilen Milyonlar Var”
 
Silifke ilçesi Taşucu Limanı’nda gerçekleştirilen uğurlama töreninde bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Kaynak; Afrika’da açlık çeken, kuraklıktan ve iç savaştan dolayı her gün binlerce insanın öldüğü coğrafyada yaşayan mazlumlara bugün gerçekleştirilen tören ile bir gemi dolusu muhabbetin ve dostluğun gönderildiğini ifade etti. Geçen sene yine Ramazan ayında Mersin limanından uğurlanan Leydi Leyla gemisiyle Gazze’de vahşice uygulanan ambargodan dolayı çok büyük sıkıntılar çeken mazlumlara el uzatıldığını anımsatan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye’nin Ay Yıldızlı Al Bayrağını ve Türk Kızılayı’nın Kırmızı Hilalini gören insanların yüzünde oluşan sevincin ve coşkunun görülmeye değer olduğunu belirterek,  “Dünyada sadece o coğrafyaya kendilerini sömürmek için değil, bir şeyler vermek için gelenin Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti olduğunu bilen milyonlar var” dedi.
 
Başbakan Yardımcısı Kaynak: “Somali’yi Sadece İnsani Yardımlarla Değil, Kalkınma Projeleriyle de Ayağa Kaldırmak İstiyoruz”
 
Konuşmasında, şu anda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en büyük büyükelçilik binasının Somali’de bulunduğunun, ayrıca Hükümetimiz tarafından bir askeri eğitim tesisinin inşa edildiğinin bilgisini de veren Başbakan Yardımcısı Kaynak, Somali’yi sadece insani yardımlarla değil kalkınma projeleriyle de ayağa kaldırmak istediklerini belirterek, söz konusu çalışmalara Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte başlayacaklarının altını çizdi.
 
Başbakan Yardımcısı Kaynak: “Alan El Değil, Veren El Olduk”
 
Sözlerinin devamında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nerede bir mazlum varsa, nerede bir masum varsa, diline, dinine, ırkına bakmadan, az çok demeden oraya elimizi uzatacağız’ şeklindeki ifadelerine atıfta bulunan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak,   Türkiye’nin hinterlandının sadece Afrika’yı değil, bütün dünyayı kapsadığını belirterek, “Biz tüm bu yardımları Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bir vicdan ve insanlık meselesi olarak görüyoruz. 3 milyon Suriyeli ve Iraklı kardeşlerimiz 6 yıldan beri can emniyeti içerisinde aramızda yaşıyorlar. O yüzden biz yaptığımız insani yardımlarımızla dünyanın en cömert ülkesi olma unvanını kazandık. Alan el değil, veren el olduk. Başı sıkışan herkesin gönül rahatlığıyla el uzattığı ve gelip sığındığı bir ülke haline geldik. Bütün bunları yaptıran güç aslında Milletimizin bizlere vermiş olduğu destektir. 2002 yılında sadece 80 milyon dolar dış yardım yapabilen bir ülke iken, 2016 yılında 6.5 milyar dolar insani yardımlar yapabilen bir ülke haline geldik. İnşallah bu çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
Başbakan Yardımcısı Kaynak: “Somali’de Hangi Kapıyı Çalarsanız Çalın, ‘Tek Umut Türkiye’ Cevabını Alırsınız”
 
Konuşmasının sonunda, bugün gönderilecek gemiyi ilk etapta 10 bin ton olarak planladıklarını, fakat Somali Cumhurbaşkanının Türkiye ziyaretleri sonrasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimatlar neticesinde söz konusu yardımın daha da arttırıldığını dile getiren Başbakan Yardımcısı Kaynak, Londra’daki Somali konferansında Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın da bu taahhüdü verdiğini sözlerine ekledikten sonra, “Somali’de hangi kapıyı çalarsanız çalın, tek umut Türkiye cevabını alırsınız” dedi ve konuşmasını Sebat gemisinin Ramazan ayının Kadir gecesinde Somalili masumların imdadına yetişeceğini belirterek noktaladı.
 
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da yaptığı konuşmada, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hazırlanan; yardımlaşmanın, dayanışmanın ve kardeşlik ruhunun daha büyük anlam kazandığı bu mübarek Ramazan gününde yola çıkan insani yardım malzemesi yüklü “Sebat” gemisinin iki hafta sonra Somalili kardeşlerimize ulaşacağını söyledi.
 
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a yardım gemisinin hazırlanmasında öncü oldukları için şükranlarını sunan Kalkınma Bakanı Elvan, gerekli koordinasyonun bir an önce sağlanmasına ve geminin yolcu edilmesine nezaret eden Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’a da ayrıca teşekkür etti ve “Sebat” Gemisinin yolunun açık olması temennisinde bulundu.
 
Bakan Elvan: “Türkiye, İnsani Olan Her Konuda Hakkın Sesini Dile Getirmekte Sebat Ediyor”
 
Konuşmasının devamında, ülkemizin Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde pek çok şeyde sebat ettiğini, mazlum ve mağdur milletlerin yanında olarak onların yardımına koştuğunu, onlarla aynı acıyı ve sevinci paylaştığını kaydeden Bakan Lütfi Elvan, “Türkiye küresel zulme, adaletsizliğe, açlık ve sefalete karşı, hakkın, adaletin, vicdanın ve kardeşliğin yanında olmakta sebat ediyor. İnsani olan her konuda Hakkın sesini dile getirmekte sebat ediyor. Bu Türkiye’nin gönül yüceliği, milletimizin büyüklüğü ve engin gönüllü olması, devletimizin hamiyyet ve vicdan eksenli bir politika izlemesidir” şeklinde konuştu.
 
Bakan Elvan: “Sebat Gemisi Yardım Malzemesi Yanında Türk Milletinin Gönül Yüceliğini de Taşıyor”
 
Sözlerini tarihin her döneminde hamiyet sahibi olan Milletimizin ve Devletimizin ihtiyaç sahibinin rengine, inancına ve hangi coğrafyada yaşadığına bakmadan yardımına koştuğuna ve elindekini paylaşmaktan geri durmadığına dikkat çekerek sürdüren Kalkınma Bakanı Elvan, “Sebat” gemisinin ihtiyaç, gıda ve insani yardım malzemesinin yanında Türk Milletinin gönül yüceliğini de taşıdığını ifade etti.
 
Bakan Elvan: “Taşucu ve Mogadişu Arasında Kurulan Gönül Köprüsü Medeniyet ve İnsanlık Meselesidir”
 
Konuşmasının sonunda, Türkiye ile Afrika arasında başta insanlık bağı olmak üzere, tarihten gelen güçlü bağlar bulunduğunu, bu nedenle de Afrika’daki kaos, açlık ve yoksulluğun bizim de sorunumuz olduğunu aktaran Bakan Elvan, Taşucu ile Mogadişu arasında kurulan gönül köprüsünün sembolik olmaktan öte bir medeniyet ve insanlık meselesi olduğunu dile getirdi. Kalkınma Bakanı Elvan, tüm İslam Alemi’nin Ramazan-ı Şerif’ini kutlayarak ve “Sebat” gemisine ve mürettebatına da hayırlı yolculuklar dileyerek sözlerini noktaladı.

 
Vali Çakacak: “Ramazan’ın Manevi Atmosferini Teneffüs Ettiğimiz Bu Günler, Muhtaç Durumdaki Bu İnsanlara En Üst Düzeyde Yardımı Etmemize Hız Katmaktadır”
 
Vali Özdemir Çakacak ise yaptığı konuşmada; iç karışıklıklar, açlık ve beraberinde baş göstermeye başlayan salgın hastalıklar nedeniyle yaşamları tehlike altına giren Somali halkına yardım eli uzatmayı tarihimizin, kültürümüzün ve inancımızın bizlere yüklediği bir sorumluluğun gereği olarak gördüklerini belirten Vali Çakacak; “Ramazan ayının manevi atmosferini teneffüs ettiğimiz bu günler, muhtaç durumdaki bu insanlara en üst düzeyde yardımı etmemize ve sağlanan gıda malzemelerinin ivedilikle Somali halkı ile buluşturmamıza hız katmaktadır” dedi.
 
Vali Çakacak: “Sayın Cumhurbaşkanımız Tarafından Başlatılan Kampanya Kapsamında Çok Kısa Sürede Binlerce Ton Yardım Malzemesi Gönderime Hazır Hale Geldi”
 
Konuşmasının devamında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın alicenaplığı ile “Umudu Ol” ismiyle başlatılan yardım kampanyası kapsamında çok kısa süre içerisinde binlerce ton gıda malzemesinin gönderime hazır hale getirildiğinin bilgisini veren Vali Özdemir Çakacak; konuşmasını Kızılay, AFAD, TİKA ve çeşitli yardım kuruluşlarının katkısı ile hazırlanan 13 bin tonluk temel gıda malzemesinin bugün Mersin’den uğurlanıyor olmasından büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ederek noktaladı.

 
Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık’ın da bir konuşma yaptığı programda, konuşmaların ardından insani yardım gemisi Sebat, yardımlaşma ve dayanışma duygularının en üst seviyede yaşandığı mübarek Ramazan ayında, zorda kalanlara her zaman olduğu gibi bugün de şefkat elini uzatan Türk Milleti’nin yardımlarını Somali halkına ulaştırmak üzere dualar eşliğinde yola çıktı.
 
Maddi değeri yaklaşık 32 milyon TL olan; 8 bin 635 ton un, 3 bin 136 ton şeker, 846 ton gıda ve sağlık malzemesi (Pirinç, Makarna, Bebek Maması, Bebek Bisküvisi, Yağ, İlaç, Tıbbi Malzeme) ve 1 adet vidanjörden oluşan Sebat gemisinin, 22 mürettebatıyla Türk Deniz Kuvvetlerine ait Giresun Fırkateyni eşliğinde Somali’nin Mogadişu Limanına hareket edeceği ve 18-19 Haziran tarihlerinde Mogadişu’ya ulaşması beklendiği belirtildi.

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali Gala Yemeğiyle Sona Erdi
Play-Off’a Kalan Carettalar’dan Baskan Seçer’e Tebrik Ziyareti
Mersin Büyükşehir Ekipleri, Çamlıyayla’da İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor
Büyükşehir’in Uluslararası Çocuk Festivali İle Mersin Sokakları Karnaval Alanına Döndü, Mersin’in En Coşkulu, En Renkli Festivali: Uluslararası Çocuk Festivali
Başkan Seçer, Çocukların Bayram Neşesine Ortak Oldu, Mersin Büyükşehir İle Özlenen Bayram Günleri Yeniden Yaşatıldı
Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi: “23 Nisan Demokrasiyi Ve Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Millete Ait Olduğunu İfade Ediyor”
Mersin’de Coşkulu 23 Nisan Kutlaması, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Düzenlenen Törene Katıldı
Seçer, CHP Mersin İl Başkanlığı’nın 23 Nisan Kutlama Programına Katıldı
TADEKA’da Merhum Ressam Mehmet Karaçor Anıldı
Büyükşehir’in Kır Çiçekleri Mersin’e Döndü, 23 Nisan’da Geleceğin Aydınlık Yüzü Kır Çiçeklerinden Yeni Bir Başarı