Yargıtay'dan emsal KHK kararı

20 Ocak 2017 Cuma 10:57
Av. Durdane Baştürk

Yargıtay, 15 Temmuz sonrasında KHK'larla kapatılan kurumlarda çalışanların işe iade, fazla mesai ve kıdem tazminatı gibi davalar açamayacaklarına karar verdi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin KHK kararı 670 ve 675 sayılı KHK’lerle dayanıyor.


Yargıtay, FETÖ ile mücadele kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle kapatılan işyerlerinde çalışanların işe iade, fazla mesai ve ihbar ve kıdem tazminatı gibi davalar açamayacaklarına karar verdi. Daire, dava önceden açılmışsa da düşme kararı verilmesi gerektiğine işaret etti. Darbe girişimi öncesinde de olsa çıkarılanlarla kapatılma nedeni ile çıkarılanları yakından ilgilendiren emsal kararın veriliş süreci şöyle işledi:

İstanbul Özel Nilüfer Coşkun İlkokulu'nda çalışan öğretmen 2013'te işten çıkarıldı. Haziran 2013'te de "işçilik alacaklarının tahsili" talebiyle dava açtı. Dava, darbe girişimi sonrasına kadar devam etti. İstanbul Anadolu 4'üncü İş Mahkemesi, "öğretmenin çalıştığı dönemden alacağı olmadığı" gerekçesiyle davayı reddetti. Yani yargılama sırasında davanın esasına girdi.
Özel Nilüfer Coşkun İlkokulu, dava devam ederken 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çıkarılan 668 sayılı KHK ile FETÖ bağlantıları gerekçesiyle kapatıldı. Bu süreçte dosya temyiz için Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, davacı öğretmenin alacak istediği kurumun KHK ile kapatıldığını bu nedenle o kurum aleyhine alacak davası açılamayacağını belirledi. Daire yerel mahkemede, "dava şartı yokluğu nedeniyle ret kararı verilmesi gerekirken işin esasına girilip öğretmenin alacağının bulunmadığı nedeniyle ret kararı verilmesinin yerinde olmadığını" kaydetti. Kararda, 675 sayılı KHK'ya göre, KHK'larla kapatılan kurum ve kuruluşlar aleyhine önceden açılan davaların da "dava veya takip şartı bulunmadığı" gerekçesiyle düşürülmesi  gerektiğine  işaret edildi.          

Benzer bir karar da Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi'nden çıktı. Daire, 667 sayılı KHK ile kapatılan bir okulda çalışan öğretmenin işe iade davasının "dava şartı yokluğu" nedeniyle reddedilmesi gerektiğine işaret etti. Yargıtay 9 ve 7'nci Hukuk Daireleri'nin bu kararları yerel mahkemeler için örnek oluşturacak. Yerel mahkemeler KHK ile kapatılan kurumlar aleyhine açılan alacak, işe iade, fazla mesai ve kıdem tazminatı davalarını "Bu şirketler aleyhine  dava  açılamaz" diyerek reddedecek.   


 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.

Diğer Yazıları

© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Alata Mahallesinde Meydana Gelen Kazada Fatih Ş. Hayatını Kaybetti
Akdeniz’de Geleneksel Türk İslam Sanatı Eserleri Sergisi, Sergide; Hat, Tezhip Ve Naht Sanatından Çok Özel Eserleri Görmek Mümkün
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Mersin Sanayi Sitesi Yönetimini Ziyaret Etti
Seçer, Sosyal Konut, Metro, Müftü Deresi Yaşam Vadisi Ve Afete Dayanıklı Ve Hazırlıklı Kent Projelerini Anlattı
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Otomotiv Çalışanları İle İftar Yaptı
Başkan Vahap Seçer Toroslar Ve Akdeniz Karış Karış Gezildi
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti