Sakarya'da Ahmet Gülmez, Türkiye'nin Kredi Notunu Yetersiz Buldu
Sakarya'da Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Gülmez, Türkiye’nin daha iyi bir kredi notunu hak ettiğini ifade etti. Gülmez, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin ekonomik gelişimini yansıtmadığını belirtti.
Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Gülmez, Türkiye'nin kredi notunun, ülkenin ekonomik ve siyasi ilerlemelerini yeterince yansıtmadığını ifade etti. Gülmez, kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye’yi 1990'lı yıllardaki yüksek enflasyon ve siyasi istikrarsızlık dönemlerine göre değerlendirdiğini belirtti. Ancak Türkiye’nin son yıllardaki ekonomik büyümesi ve siyasi istikrarı göz önünde bulundurulduğunda, alınan notların adil olmadığını vurguladı. Kredi notunun belirlenmesinde kamu borcu ve bütçe açığı gibi kriterlerin yanı sıra, ülkelerin genel ekonomik durumu da dikkate alınıyor. Gülmez, Türkiye'nin bu kriterlerde olumlu bir tablo sergilediğini ifade etti.
Özellikle 1990'lı yıllarda kamu borcunun milli gelire oranının %75 gibi yüksek seviyelere ulaştığını hatırlatan Gülmez, günümüzde bu oranın %35 civarında olduğuna dikkat çekti. Bütçe açığının milli gelire oranının ise %1,5 seviyesinde olduğunu belirtti. Bu durumun, Türkiye’nin ekonomik durumu açısından olumlu bir gösterge olduğunu kaydetti. Gülmez, Türkiye’nin ekonomik büyüme oranının da %4 seviyelerinde olduğunu, bu verilerin kredi notunu etkileyen diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’nin haksız yere düşük notlandığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Örnek olarak İspanya’nın ekonomik verilerini paylaşan Gülmez, o ülkenin yüksek işsizlik oranı ve bütçe açığına rağmen daha iyi bir kredi notuna sahip olduğunu belirtti. Türkiye’nin benzer ülkelerle kıyaslandığında daha sağlam bir ekonomik yapıya sahip olduğunu vurguladı. Gülmez, kredi kuruluşlarının Türkiye’ye verdiği notların, piyasa koşullarını yansıtmadığını ve bu durumun Türkiye'nin yabancı yatırımcı çekme konusunda zorluk yaşamasına neden olduğunu söyledi.
Gülmez, Türkiye’de son yıllarda yapılan ekonomik reformların ve elde edilen siyasi istikrarın, ülkenin kredi notunu artırması gerektiğini ifade etti. Bunun yanında, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, Türkiye’ye karşı daha objektif ve adil bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin kendi kredi derecelendirme kuruluşunu kurma ihtiyacına da dikkat çekti. Gülmez, Türkiye’nin S&P gibi kuruluşlardan aldığı notların yanıltıcı olduğunu belirterek, bu kuruluşların güvenilirliğinin azaldığını ifade etti.