Musul'daki Olası Operasyon Hakkında Peşmerge Komutanı Sait Çürükkaya'nın Görüşleri
Peşmerge Gönüllü Komutanı Sait Çürükkaya, Musul'daki olası operasyonda Şii milislerin yer almasının sorun yaratacağını ifade etti.
Peşmerge Gönüllü Komutanı Sait Çürükkaya, Musul'daki olası kurtarma operasyonunu değerlendirdi. IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyon güçleri, Musul'u geri almak için harekete geçmeyi planlıyor. Çürükkaya, Şii milislerin operasyondaki durumunun sorun oluşturabileceğini belirtti. Irak Başbakanı Haydar el-Abadi ve Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin bir araya gelerek operasyon hazırlıklarını değerlendirdikleri öğrenildi.
Musul'un Demografik Yapısı
Çürükkaya, Musul'un tarihi ve demografik yapısını da ele aldı. Musul'un Irak'ın ikinci büyük şehri olduğunu ve burada Sünni Arapların çoğunlukta yaşadığını vurguladı. Ayrıca, şehirde Kürtler, Süryaniler ve Hristiyanlar ile Türkmenlerin de bulunduğunu aktardı. Çürükkaya, Dicle Nehri'nin Kürtler ile Araplar arasında tarihi bir sınır oluşturduğunu ifade etti.
Şii Milislerin Rolü
Çürükkaya, Şii milislerin Musul operasyonunda öncü güç olma isteğini eleştirerek, merkezi Irak ordusunun çoğunlukla Şiilerden oluştuğunu ve bu durumun operasyonun başarısını etkileyebileceğini belirtti. Merkez hükümetin, IŞİD'in elindeki Musul'a yönelik operasyonlarda daha etkili bir rol alması gerektiğini savundu.
Kürtlerin Tutumu
Kürt güçlerinin, IŞİD ile savaşırken bir mezhep çatışmasına dahil olmak istemediğini söyleyen Çürükkaya, bu durumun operasyonun dinamiğini de etkileyebileceğini ifade etti.
Gelecek Planları
Musul'un IŞİD'den kurtarılmasının ardından, şehirdeki yönetim ve altyapı sorunlarının gündeme geleceğini belirten Çürükkaya, operasyon sürecinin zorlu geçeceğini öngördü. Ayrıca, Türkiye'nin Musul operasyonundaki rolü ve Şii milislerin varlığına dair endişeleri de dile getirdi. Türkiye'nin, Sünni Türkmenler ile ilişkilerini koruyarak, operasyon sürecinde daha çok lojistik destek vermesi bekleniyor.
Peşmerge Güçlerinin Katılımı
Son olarak, Peşmerge güçlerinin operasyonda ana bir güç olmasının beklenmediğini ancak kuzey ve doğudan destek vermeye devam edeceğini kaydetti. Çürükkaya, Musul'un kurtarılması için Irak ordusunun Sünni Arapların desteğiyle hareket etmesi gerektiğini vurguladı.