Anamur »

Konya'da 2014-15 döneminde Yağışların Yüzde 38 Artması Üretimi Etkileyecek

Konya'da buğday rekoltesinin, olumlu iklim koşulları devam ederse yüzde 25 artması bekleniyor. 2014-15 döneminde yağışların uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşmesi, üretim için umut veriyor.

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, Konya'nın 2014-15 ekim döneminde uzun yıllar ortalamasından yüzde 38 fazla yağış aldığını bildirdi. Yağışların düzenli bir şekilde düşmesi ve olumlu iklim koşullarının sürmesi halinde, buğday üretiminde artış yaşanacağını belirtti. Konya'nın birçok bölgesinde, özellikle Merkez, Ereğli, Cihanbeyli, Çumra, Ilgın ve Seydişehir gibi lokasyonlarda yağış artışlarının diğer alanlara göre daha fazla olduğunu ifade etti. 2014-15 üretim döneminde, Eylül-31 Mart tarihleri arasında 407 mm yağış kaydedildi ve bu miktar, uzun yıllar ortalaması olan 295 mm'nin yüzde 38 üzerinde gerçekleşti. Sade, bu dönemde yalnızca Hadim lokasyonunun uzun yıllar ortalamasının altında yağış aldığını, diğer bölgelerin ise bu ortalamanın üzerinde kaldığını vurguladı. Eylül ayında yağış miktarının 12,8 mm'den 74,1 mm'ye çıktığını ve Ekim ayında da yüzde 48 artış yaşandığını kaydetti. Bu dönemde yağışların, tarım için olumlu etkiler yarattığı ifade edildi. Nisan ve Mayıs aylarındaki yağışların, buğday verimi açısından kritik öneme sahip olduğunu belirten Sade, bu aylarda beklenmeyen bir düşüş yaşanmadığı takdirde, rekoltenin 2,6-2,8 milyon ton arasında olabileceğini öngördü. Ayrıca, azotlu gübre uygulamalarının da verim ve kaliteyi artıracağına dikkat çekti. Üreticilerin, tarlalarını hastalıklara karşı dikkatle izlemeleri gerektiğini ve gerektiğinde tarım danışmanlarından yardım almaları gerektiğini vurguladı.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.