Sağlık »

Antalya'da Eczacıların Ekonomik Sorunları Giderek Artıyor

Antalya'daki eczacıların yarısı zor durumda. Eczacıların ekonomik sıkıntıları, ilaç fiyatlarındaki düşüş ve artan işletme masrafları nedeniyle derinleşiyor.

Antalya Eczacı Odası, “14 Mayıs Eczacılık Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'deki her iki eczacıdan birinin zor durumda olduğunu bildirdi. Açıklamada, ilaç fiyatlarının sürekli olarak baskı altında olduğu ve Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en ucuz ilaçları sunduğu vurgulandı. 2014'te gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Türkiye genelinde 73 bin 500 kişinin çalıştığı eczaneler, 250 bin kişinin geçim kaynağı durumunda. Ancak, bu eczanelerin yüzde 63,8'i düşük cirolu kategorisinde yer alıyor.


İlaç Fiyat Kararnamesi'nin yürürlüğe girmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tek alıcı haline gelmesi, eczacıların ekonomik durumunu olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Açıklamada, ilaç harcamalarında yapılan tasarrufların eczane ekonomilerini ciddi şekilde etkilediği ifade edildi. Eczacılar, ilacın bulunabilirliğini savunduklarını ancak bu durumun kendi gelirlerini olumsuz etkilediğini belirtti.


Ekonomik Olarak Zorda
Eczacılar, ilaçların bulunabilirliğinin sağlanması için çalışmalar yürütmektedir. Ancak sürekli düşen ilaç fiyatları, sadece bu alanda faaliyet gösteren eczacıları zor durumda bırakmakta. Bazı ilaçların piyasada bulunamaması, eczane pazarının daralmasına yol açıyor. Eczacıların artan işletim masraflarını karşılayamamaları, nitelikli sağlık hizmeti sunumunu tehdit ediyor.


250 Bin Kişinin Ekmek Kapısı
Türk Eczacıları Birliği'nin araştırmaları, eczanelerin önemli bir istihdam kaynağı olduğunu gösteriyor. Ülke genelinde 73 bin 500 kişi eczanelerde çalışmakta ve 250 bin kişinin geçim kaynağı eczaneler. Eczanelerin sürdürülebilirliği için, ilaç fiyatlandırma politikalarının gözden geçirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması, eczacıların ekonomik koşullarının iyileştirilmesiyle mümkün olacaktır.


Eczacıların Talepleri
Eczacıların sorunlarının çözümü, sağlık alanındaki etkinliklerini artıracak ve hizmet kalitesini yükseltecek. Eczacılık fakültelerinin sayısının artırılmaması, mevcutların birleştirilmesi, kamuda yeni istihdam alanlarının açılması gibi talepler öne çıkıyor. Eczacı kar oranlarının artırılması, SGK protokollerinin iyileştirilmesi ve kamu eczacılarının haklarının korunması gerektiği vurgulandı.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.