Güncel »

Soma'da 301 Maden İşçisinin Hayatını Kaybettiği Facianın Yıldönümünde Miting Gerçekleştirildi

Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014'te meydana gelen maden faciasının yıldönümünde düzenlenen mitingde çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşları bir araya geldi.

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB öncülüğünde gerçekleşen miting, "İş cinayetlerine, taşeron köleliğine, sefalet ücretine karşı Soma’dayız" sloganıyla yapıldı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce katılımcı İstasyon Meydanı'nda toplandı ve yürüyüşe geçti. Cengiz Topel Meydanı'na kadar devam eden yürüyüşe, işçi ve memur sendikalarının yanı sıra farklı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler de destek verdi. Mitingde, faciada hayatını kaybeden madenci aileleri de yer aldı. Katılımcılar arasında CHP İzmir Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Musa Çam ile HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ da bulunuyordu.

Protestocular, Türkiye Kömür İşletmeleri Ege Linyitleri İşletmesi önünde kısa bir oturma eylemi yaptıktan sonra yürüyüşlerine devam etti. Yürüyüş, belediye önünde sona erdi ve burada mitingin düzenleyici sendikaların genel başkanları ile faciada oğlunu kaybeden Selma Kaya söz aldı.

Katılımcılardan Elmas Kaya, devletini kötülemek istemediğini belirterek, "Biz neden böyle olduk? Yüreklerimiz yanıyor. Bu çocuklar neden boynu eğri kaldı?" diyerek acısını dile getirdi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun Açıklamaları
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türkiye'de işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin yetersiz olduğunu ifade ederek, "Aşağıda ölüm var, yukarıda açlık. Soma'ya ve bütün işçilere dayatılan kölelik düzeni budur." dedi. 13 Mayıs'taki facianın yıldönümünde Soma'da olduklarını vurgulayan Beko, devletin gerekli önlemleri almadığını belirtti ve "Burada sözler verildi ama uygulama yapılmadı." ifadelerini kullandı.

TMMOB'dan Açıklama
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, iki amaçla Soma'ya geldiklerini belirterek, "Facianın acısını ailelerle paylaşmak ve iş kazalarının gerçek nedenlerini vurgulamak için buradayız." dedi. Miting, madenci çocuklarının müzik korosunun şarkılarıyla sona erdi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.