Antalya'da Bakan Çelik, IŞİD ve Kaçakçılara Dikkat Çekti
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Antalya'da yaptığı açıklamada, tarihi mirasın iki şekilde tahrip edildiğine dikkat çekti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Antalya Müzesi'ni ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu. Burada yaptığı konuşmada, tarihi eserlerin korunmasının önemine vurgu yaptı. Çelik, “IŞİD terör örgütü ve Batı ülkelerinden gelen kaçakçılar, tarihi mirası yok ediyor” dedi. Antalya'daki kazılarda ortaya çıkan eserlerin, şehrin kültürel potansiyelini artırdığını belirten Bakan Çelik, özellikle Perge Antik Kenti'ndeki kazılara kaynak aktardıklarını ifade etti.
Antalya'nın Tarihsel Önemi
Çelik, Antalya'nın hem kültürel mirası hem de turizm potansiyeli açısından önemli bir şehir olduğunu vurguladı. Son yıllarda yapılan kazılarda önemli eserlerin ortaya çıktığını, özellikle imparator Caracalla'ya ait heykelin tek örnek olduğunu belirtti. Müzenin içindeki eserlerin Batı tarihi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
IŞİD ve Kaçakçılar Tehdidi
Bakan Çelik, IŞİD'in tarihi mirasa olan tehdidini ve kaçakçıların eserleri çalma faaliyetlerini kınadı. “Bu eserler, bizim coğrafyamızın ortak değerleridir” diyerek bu konuda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini belirtti. Çelik, Irak ve Suriye'deki tarihi mirasların korunması için uluslararası çağrılarda bulunduğunu da hatırlattı.
Gelecek Planları
Bakan Çelik, Antalya'daki müze ve antik kentlere daha fazla kaynak aktaracaklarını açıkladı. Eserlerin tanıtımına önem verileceğini, dijital platformlarda da bu eserlerin tanıtımının yapılacağını ifade etti. Antalya'nın kültürel mirasının korunması ve tanıtılması için gerekli adımların atılacağını vurguladı.