Zonguldak Ereğli'de Osmanlı Çileği Üretimi Bu Yıl 1 Tonu Geçemedi
Zonguldak Ereğli'de Osmanlı çileği üretiminde bu yıl ciddi bir düşüş yaşandı. 800-900 kilo arasında bir rekolte bekleniyor.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, kokusu ve aroması ile dikkat çeken Osmanlı çileği bu yıl beklenen rekolteyi karşılayamıyor. Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Şaban Çetinkaya, bu yılki üretimin 800-900 kilo arasında olacağını belirtti. Çetinkaya, "Osmanlı çileği bu yıl gerçekten düşük bir rekolteye sahip. Ürün, çok dar bir alanda yetişiyor," dedi.
Ereğli'de yetişen Osmanlı çileği, diğer bölgelerdeki çileklerden farklı bir aromaya sahip olup, bu özellikleriyle yüksek talep görüyor. Ancak, yetiştirilmesi konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Diğer bölgelerden fide alımı yapılmasına rağmen, Ereğli'deki çileğin tadına ulaşmak mümkün olmuyor. Çetinkaya, "Osmanlı çileği, diğer çileklerden yüksek aroması ile ayrılıyor. Bu bölge için çok büyük bir öneme sahip," ifadelerini kullandı.
Bu yıl üretimin 1 tonun altında kalacağını belirten Çetinkaya, "Ereğli'deki Osmanlı çileğinin kalitesinin yüksek olduğunu biliyoruz. Ancak bu sene üretimle ilgili sorunlar yaşıyoruz ve bu durum bizi endişelendiriyor," diyerek durumu özetledi. Çetinkaya, daha geniş alanlarda Osmanlı çileği yetiştirilmesi için teknik şartların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.