Iğdır'da Kinoa Bitkisi İlk Hasada Hazır Hale Geldi
Iğdır'da ekilen kinoa bitkisi, boy vererek hasada neredeyse hazır duruma geldi. Atatürk ve Iğdır Üniversiteleri işbirliğiyle gerçekleştirilen projede, 25 farklı kinoa çeşidi denendi.
Atatürk ve Iğdır Üniversiteleri Ziraat Fakülteleri tarafından yürütülen projede, Güney Amerika kökenli kinoa bitkisi deneme sahalarına ekildi. Iğdır Üniversitesi'nin tarla bitkileri deneme sahasında, ekilen 25 çeşitten bazıları başarılı bir şekilde yetişti. Tuzlu toprağı seven kinoa, Iğdır'da ilk ekiminden iki ay sonra 1 metreyi aşarak hasada hazır hale geldi.
Kinoa, Astronotların Beslenmesinde Kullanılıyor
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Mustafa Tan, kinoa bitkisinin Türkiye'de yabancı bir bitki olduğunu ve iki üniversitenin ortak projeyle bu bitkinin burada yetiştirilmesini sağladıklarını belirtti. Kinoa, dünyada dar gelirli bireyler için önemli bir gıda kaynağı olarak biliniyor. Prof. Dr. Tan, “Ortak çalışmamızla yurt dışından temin ettiğimiz 25 farklı çeşidi Doğu Anadolu Bölgesi'nde deniyoruz. Bu sayede bölgeye uygun kinoa çeşitlerini belirlemeyi amaçlıyoruz” dedi.
Kinoa'nın Besleyici Özellikleri
Kinoa, insan beslenmesinde önemli bir yer tutan besin değerine sahip bir bitki. Tohumları, pirinç ve bulgur gibi tüketilebiliyor. Prof. Dr. Tan, kinoa'nın protein içeriğinin buğdaydan iki, mısır ve pirinçten ise üç kat fazla olduğunu ifade etti. Bu bitki, gluten içermediği için çölyak hastaları için de sağlıklı bir alternatif sunuyor. Ayrıca, vejetaryenler için önemli bir protein kaynağıdır.
Iğdır'a Özgü Bir Bitki
Kinoa bitkisinin tuzlu toprakları sevdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tan, “Iğdır'ın iklimine ve toprak yapısına uygun bir bitkidir. Proje kapsamında TÜBİTAK’a sunduğumuz çalışmalar, bu yıl başlamış olup üç yıl sürecektir. Iğdır'da 25 farklı kinoa çeşidi ekildi ve bu çeşitlerin uygun olanlarını elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Iğdır Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Süleyman Temel, 29 Mart’ta ilk ekimi yaptıklarını ve tohumların iyi verim verdiğini belirterek, “Havaların ısınmasıyla birlikte bitkilerimiz hasada hazır hale gelecektir” dedi.