İstanbul'daki Mavi Marmara Davasında 4 İsrailli Komutan Hakkında İşlem
İstanbul'da devam eden Mavi Marmara davasında, 4 İsrailli komutanın durumu hakkında yeni gelişmeler yaşandı.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Mavi Marmara gemisine yönelik 2010 yılında gerçekleştirilen saldırıyla ilgili olarak, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi ve üç İsrailli komutan hakkında açılan davanın duruşması İstanbul'da gerçekleştirildi.
Mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Genel Müdürlüğü’ne, sanıklar hakkında çıkarılan kırmızı bültenin durumu hakkında yeniden bilgi talep edilmesine karar verdi.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, haklarında yakalama kararı çıkarılan sanıklar katılmazken, mağdurlar adına avukatlar hazır bulundu. Önceki duruşmada "Mavi Marmara" gemisinde keşif yapılmasına karar verilmişti; mahkeme, 25 Mayıs 2015 tarihinde gemide yapılan keşif raporunun henüz mahkemeye ulaşmadığını hatırlattı.
Mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı’ndan alınan yazıda, sanıklar hakkında kırmızı bülten işlemlerinin devam etmekte olduğunu bildirdi. Duruşma, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedildi ve Yeni Zelanda, Pakistan, Cezayir ve Türkiye uyruklu 9 aktivist ile avukatlarının beyanları alındı.
Yabancı Aktivistlerin İfadeleri
Yabancı aktivistlerin ifadeleri tercüman aracılığıyla alındı. Mavi Marmara gemisinde bulunan Yeni Zelanda vatandaşı Nicola Lesley Enchmarch, saldırının ardından cezaevine götürüldüğünü belirtti. Enchmarch, “Cezaevinde Yeni Zelanda Büyükelçiliği'nden geldiğini söyleyen iki kişi benimle görüşmek istedi. Ancak bu kişiler İsrailliydi” dedi.
Enchmarch, cezaevinde görüştüğü kişilerin kendisine kartvizit verdiklerini ve bu kişilerin İsrail hükümetinden yetkililer olduğunu belirtti. “Mavi Marmara gemisinde bulunduğum için önce beni suçladılar. Daha sonra, İsrail’e yasadışı girdiğimi iddia ederek bir belge imzalattırdılar” şeklinde konuştu. Enchmarch, pasaportunu geri almak için Yeni Zelanda yönetimine başvurduğunu ve pasaportunun Bangkok'ta bulunduğunu öğrendiğini aktardı.
Pakistanlı Aktivistin Anıları
Mavi Marmara gemisinde bulunan Pakistan vatandaşı Nedim Ahmed Khan, Gazze’ye barış için gittiklerini ve İsrail tarafından saldırıya uğradıklarını ifade etti. Khan, “İHH'nın fotoğrafçısı gözümün önünde başından vurularak öldü. Biz insanı yardım amaçlı Gazze’ye gidiyorduk” dedi.
Kırmızı Bülten Kararı İnterpol’e Bildirilsin
Duruşmada, mağdurların ifadelerinin ardından avukatların beyanları alındı. Katılan vekilleri, “Kırmızı bülten kararının İnterpol’e bildirilmesi konusunda mahkemenin kararına rağmen hala yerine getirilmediğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kırmızı Bültenin Durumu Yeniden Sorulacak
Mahkeme heyeti, duruşmada ifadeleri alınan mağdurların davaya katılma taleplerinin kabulüne karar verdi. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Genel Müdürlüğü'nün kırmızı bültenin iletilmesi konusunda sonucun beklenmesine ve akıbetinin yeniden sorulmasına karar verildi. Mahkeme, İsrailli komutanların gıyabi tutukluluk hallerinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.
Başak Akbulut