Arınç'tan Eski Bakanlarla İlgili Açıklama Geldi
Bülent Arınç, dört eski bakanla ilgili meclis soruşturma komisyonu kurulacağı iddialarını değerlendirdi. Arınç, konuya dair hukuki perspektifleri de aktardı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dört eski bakan hakkında yeniden meclis soruşturma komisyonu kurulacağına dair iddiaları yanıtladı. Arınç, bu durumun seçim öncesi ve sonrasında gündeme geldiğini belirterek, “Dört eski bakanla ilgili meclis soruşturma komisyonu raporu TBMM’de oylanmış, ancak yüce divan konusunda bir karar çıkmamıştır. Dolayısıyla, bu konunun tekrar meclise gelmesi hukuken mümkün olabilir mi? Bu hususta anayasa hukukçuları, kesinleşmiş bir sonuç olduğunda yeniden soruşturma açılamayacağını savunuyorlar. Ancak bazıları, böyle bir durumun mümkün olabileceğini düşünüyor. Bu tür dosyaların yeniden açıldığı ve yeni süreçlerin başladığı örnekler vardır” dedi.
ARA BAŞLIK: Anayasa İhlali Uyarısı
Arınç, “Bir parti grubunun bu konuda karar alması anayasayı çiğnemek anlamına gelir. Anayasa hükümlerine göre, meclis soruşturması açılması konusunda hiçbir parti grubundan karar alınamaz. Bu tür bir karar alınması, anayasayı ihlal eder. Bu nedenle, genel başkanlara bu konuyu ağızlarına almadan önce düşünmelerini öneriyorum” şeklinde konuştu.
Arınç, ayrıca “Uluslararası İnsan Hakları Kurumları İyi Uygulama Örnekleri ve Deneyim Paylaşımı Uluslararası Konferansı”nın açılışına katıldığını da belirtti. Konferans çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, hükümet kurulması konusundaki haberlere de değindi. “Seçim üzerinden henüz 5 gün geçti ve kesin sonuçlar açıklanmadı. Cumhurbaşkanımız yeni hükümet kurulana kadar göreve devam etmesini rica etti” dedi.
ARA BAŞLIK: Hükümet Kurma Süreci
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün yaptığı konuşmayı değerlendiren Arınç, “Bu konuşma son derece yapıcıydı ve sürece ışık tutan bir nitelikteydi. Başbakanımız da seçim sonuçlarını değerlendiriyor ve hükümet kurma sürecini planlıyor. Öncelikle kesin sonuçların açıklanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Arınç, medya organlarında yer alan hükümet kurma çalışmalarıyla ilgili haberlerin gerçekleri yansıtmadığını belirterek, “Bu tür haberler manipülatif yorumlardır. Hiçbir parti liderinin açıklanmayan bir durum hakkında spekülasyona girmemesi gerekir” dedi.
ARA BAŞLIK: Siyasette Kırmızı Çizgiler Olmaz
Siyasette partilerin kırmızı çizgilerinin olamayacağını vurgulayan Arınç, “Koalisyon formülleri çok çeşitlidir. Kırmızı çizgiler belirlemek, siyasette kapıları kapatmak anlamına gelir. Ülkenin hükümetsiz kalmaması adına hükümet kurma imkanlarının araştırılması elzemdir” diye konuştu. Arınç, “Bu süreçte önemli olan, diğer parti liderleri ile samimi ilişkiler kurarak, ülke için faydalı bir hükümet modeli üzerinde çalışmaktır” dedi.
MURAT HOROZ