Yaşam »

Mersin'deki Bu Ot Servet Kazandırıyor

Mersinden Antalya ya kadar uzanan Toros dağlarının eteklerinde yetişen (Çalba Otu) toplayan köylüler günde 440 tl. para kazanıyorlar.


@mersinhaber 'i takip et
Mut Gezende de oturan Halil gümüş, doğadan toplanan ve halk arasında 'çalba otu' olarak bilinen Anadolu ada çayı bitkisinden damıtma yöntemiyle elma yağı üretimi yapıyor.
 
Orman İşletme Müdürlüğü'nden alınan izinle vatandaşların doğadan topladığı çalba otunu satın alıyor. Çuvallar içerisindeki otlar boş bir alana serilerek birkaç gün güneşte bekletiliyor. Ardından birbiri üstüne yerleştirilen iki bakır kazana çiğnenerek sıkıca dolduruluyor.
 
Kazandaki çalbalar, su ile nemlendiriliyor. Yüz kilo çalbaya yaklaşık 20 litre su konuluyor. Birbiri üstüne kapatan iki kazan arası çamurla sıvanarak aşağıdan verilen ısı ile damıtma işlemi başlıyor. İki kazana ortalama 100 kilo çalba dolduruluyor.
 
Yaklaşık 3 saat süren damıtma işleminin ardından ortaya çıkan elma yağı bir kapta toplanıyor. 10 kilo çalba bitkisinden yaklaşık 700 gram elma yağı üretilebiliyor. Yılda bir vatandaş 90 kilo Elma yağı ile 40 bin tl para kazanıyor.
 
Yüzyıllardır Anadolu'da vatandaşlar tarafından ilaç olarak kullanıldığı belirtildi.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.