Tarsus » Ekonomi »

Tarsus’ta Pamuk hasadında ürün ve kalite kaybını önleme toplantısı yapıldı

Tarsus’ta Ziraat Odası ve Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı ilçe Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği toplantıda pamuğun makineli hasadında meydana gelen ürün ve kalite kayıpları görüşüldü.


@mersinhaber 'i takip et
Tarsus’ta Ziraat Odası ve Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı ilçe Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği toplantıda pamuğun makineli hasadında meydana gelen ürün ve kalite kayıpları görüşüldü.


Ziraat Odası salonunda yapılan toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Hayri Erdoğan, “2017 yılında Bakanlığımız tarafından pamuk hasadında meydana gelen ürün ve kalite kayıplarını en alt seviyeye indirmek için pamuk hasadında kontrol hizmetlerini organize etmek amacıyla pamuk toplama makinesiyle hasatta kontrol hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin uygulama talimatı yayınlandı. Bu doğrultuda toplantılar yapmaktayız. Ülkemiz için önemli bir üretim materyali olan pamuk, ekonomi içinde çarkların dönmesinde etkili kritik bir hammadde kaynağıdır. 2016 yılı tarım bilgi sistemi kayıtlarına göre Tarsus’ta yağlı tohumlu bitkiler toplam ekim alanı 252 bin dekardır. Bunun içinde pamuk ekim alanı 2016 yılında 17 bin dekarken, ödenen prim desteği 8 milyon 150 bin liradır. 2017 yılında ise pamuk ekim alanımız yaklaşık 40 bin dekar alana yükselmiştir” dedi.


Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer ise konuşmasında pamuğun çiftçilerin vazgeçilmez tutkusu olduğunu belirterek, “1986 yılına kadar Tarsus’ta 72 adet çırçır fabrikası vardı. Şu anda 6 çırçır fabrikamız ve 8 adet pamuk toplama makinesi bulunuyor. Bir zamanlar Tarsus’ta yaklaşık 800 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılıyordu. Pamuktan bizim vazgeçmemiz mümkün değil. Devletimizden pamuk taban fiyatlarını belirlemesini ve verdiği desteği biraz arttırmasını bekliyoruz. Bunlar sağlanırsa Tarsus ve Çukurova bölgesi yeniden beyaz altın dediğimiz pamuğa dönebilir. Çünkü şimdiki kuşak dedelerinden pamuk emanetini almaya hazır bir konumdadır” şeklinde konuştu.
Ergezer ayrıca pamuğa yeniden dönüşün sağlanması halinde bölgedeki işsizliğin yüzde 3 ve 5 oranında azalacağını sözlerine ekledi.
 

Kaynak: Tarsus Akdeniz Gazetesi

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.