Mut » Ekonomi » Sağlık »

Mersin Mut'ta Antraknoz Hastalığı Nohut Üreticisini Zarar Ettirdi

Mersin’in Mut ilçesinde, Antraknoz nedeniyle ilçeye bağlı 7 Mahallede Nohut üreticileri zarar uğradı. Etkilenen alanın 7 Mahallede olup 15 bin dekar olduğunu ifade eden Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır incelemelerde bulundu.


@mersinhaber 'i takip et
Mut Sondakika'da yer alan haberde; İlçede yaklaşık 100 bin dekar alana nohut eken üreticiler, Haziran ayına kadar yağan yağmur ve nemin sonucu oluşan Antraknoz hastalığından dolayı bu yıl üreticinin Nohut dan beklentisi kalmadı.
Üreticilerin durumu Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirmesi sonucu Nohut tarlalarını Adana biyolojik araştırma enstitüsünden gelen uzamnlar tarafından incelendi.
Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır Antraknoz hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu sene 15 Haziran ayına kadar yağış olması, sabahları çiğ yağmasından dolayı nem ve rutubet yüzde 60’dan yukarı çıktı. Sıcaklık ise 15 dereceyi yukarı çıkınca Antraknoz hastalığı meydana geldi” dedi.
Bayır sözlerine şöyle devam etti, “Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsünden gelen uzmanlarla Bizzat Nohut tarlalarına giderek incelenmek üzere numune aldık. Üreticilere de önümüzdeki üretim sezonunda ki yapması gereken tavsiyelerde bulunarak bilgilendirdik. Bir kontrole tabi tutmak suretiyle Antraknoz hastalığı görülmeyen tarlalardan tohumluk alınmalıdır. En az bir sene olmak üzere 2-3 senede bir aynı tarlaya nohut ekilmek suretiyle ekim nöbeti yapılmalı. Böylece bu suretle hastalık etmeninin tarladan buluşması önlenmeli. Nohut bitkilerinin hasadı yapılır yapılmaz tohumluğa ayrılacak olan miktarı yayılmak suretiyle 7-8 gün süre ile güneş altında kurutulmalı, tohum ayrıldıktan sonra depoya alınmalı. Zamanında mücadele önlemi alınmamış tarlalarda hastalık ilk görüldüğü ocaklardaki hastalıklı nohut bitkileri sökülerek tarladan uzaklaştırılmalı. Ekim esnasında tohumların normal derinliğe düşmeleri sağlanmalı dayanıklı çeşitler tercih edilmedi” dedi.
Çivi Mahalle Muhtarı Ali Osman Turcan, “70 dönüm arazime Nohut ektim. Sanki tarlaya nohut ekmemiş gibi boş kaldı. Az miktarda fisillenen nohut dalları ateşte yanmış gibi kararıp kendiliğinden koptu. Nohut kabuğunun içi ise genelde boş ve hastalıklı çıktı. Bu yıl Nohut üreticisi perişan oldu. Devlet büyüklerinin yardım etmesini istiyoruz” dedi.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.