Gazze’nin Yeniden İnşası İçin 70 Milyar Dolar Gerekecek
Birleşmiş Milletler, Gazze'nin yaşanabilir hale gelmesi için 70 milyar dolara ihtiyaç olduğunu duyurdu.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Özel Temsilcisi Jaco Cilliers, Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için gereken maliyetin 70 milyar doları bulacağını açıkladı.
Gazze Şeridi'nde Durum
Cilliers, Gazze'deki binaların yüzde 80'inden fazlasının ya yıkıldığını ya da hasar gördüğünü belirtti. Ayrıca, bölgeden en az 55 milyon ton molozun temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Gazze şehrinde yıkılmış veya hasar görmüş binaların oranı ise yüzde 92 olarak açıklandı. Cilliers, bazı bölgelerde moloz temizleme çalışmalarının başladığını ancak patlamamış mühimmatların bu çalışmaları ciddi şekilde aksattığını da sözlerine ekledi.
Uluslararası Destek Umutları
UNDP Özel Temsilcisi, yeniden inşa maliyetine ilişkin yaptığı değerlendirmede, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası'nın tahminlerine dayandıklarını vurguladı. Cilliers, ABD ile bazı Arap ve Avrupa ülkelerinden 70 milyar dolarlık bütçeye katkı konusunda umut verici sinyaller aldıklarını ifade etti. Gazze'nin yeniden yaşanabilir hale gelmesi için uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti.