Siyaset »

Zelenskiy: "Rusya Bedelini Ödemek Zorunda"

Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya'nın savaşını kendi topraklarına getirdiğini belirterek, bunun bedelini ödemesi gerektiğini vurguladı.

Zelenskiy, Ukrayna'nın uzun menzilli füzeleri etkin bir şekilde kullandığını ve Rusya'nın saldırılarına karşı durduklarını ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy, Brüksel'de düzenlenen bir basın toplantısında, Rusya'nın savaşını kendi topraklarına taşıdığını ve bunun bir bedeli olduğunu dile getirdi. "Rusya savaşı bizim topraklarımıza getirdiyse bedelini ödemek zorunda" diyen Zelenskiy, ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli füzeleri kullanma izni vermesi konusunda da açıklamalarda bulundu.



Ukrayna'nın Uzun Menzilli Silah Kullanımı

Zelenskiy, "Ukrayna yapımı uzun menzilli yetenekleri açık bir şekilde kullanıyoruz. 150 kilometre menzilden 3 bin kilometreye kadar olan Ukrayna üretimi sistemler kullanıyoruz. Bunlar en gelişmiş yeteneklerimizdir" ifadelerini kullandı. Ayrıca, ABD üretimi uzun menzilli füzelerin sadece çatışmaların sürdüğü bölgelerde kullanıldığını belirtti.

Ukrayna lideri, bazı silahların Kırım'da kullanılmış olmasının Rusya'ya saldırı olarak değerlendirilemeyeceğini, zira Kırım'ın geçici işgal altındaki toprak olduğunu ifade etti. "Dünyanın ikinci büyük ordusu çocuklarla savaşıyor" diyen Zelenskiy, Rusya'nın sivil hedeflere yönelik saldırılarına dikkat çekti.



Barış Planı ve İletişim İhtimali

Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupalı ortaklarıyla bir barış planı sunma ihtimali üzerine, "İlk olarak ateşkes olmalı ve Rusya konuşmaya hazırsa biz de konuşmaya hazırız. Bizim planımız budur" dedi. Ancak Rusya'nın bu konuda isteksiz olduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesine dair soruları yanıtlayan Zelenskiy, "Bu toplantının sonucu olarak, Rus enerjisine yaptırımlar getirildi" dedi. Ayrıca, Ukrayna'nın toprak takasına ilişkin de kesin bir duruş sergileyerek, "Her durumda toprağımız üzerinde herhangi bir takası tanımayacağız" şeklinde konuştu.



Çin'in Rolü

Çin'in Rusya'ya sağladığı destek ile ilgili bir soruya yanıt veren Zelenskiy, "Çin, Rusya’ya destek oluyor. Ukrayna’ya destek olmuyor. Bizim zaferimiz ve Rusya’nın kaybetmesi menfaatlerine değil" dedi.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.