Ekonomi »

Aydın'da İncir Üreticisi Zor Günler Geçiriyor

Türkiye'nin milli meyvesi olan kuru incir, bu yıl üreticinin elinde kaldı ve sorunlar giderek derinleşiyor. Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, ihracat sorunlarının faturasının üreticilere kesildiğini vurguladı.

Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, incirle ilgili sorunların had safhada olduğunu ifade ederek, "Fiyatlardan ziyade, tüccar ve ihracatçıların malları almaması asıl sıkıntı. Şu anda üretimin yaklaşık yüzde 60'ı üreticinin elinde duruyor. İlk yükleme tarihi olarak belirlenen 15 Ekim, büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu tarihin değiştirilmesi için itiraz ettik ancak başarılı olamadık. İlk yükleme tarihi ne kadar gecikirse, incirin müstahsilden fabrikaya ve ihracatçıya ulaşma süresi de o kadar uzuyor. Üretici bu süreçte malını ucuz fiyata satmak zorunda kalıyor. Bu sıkıntıları anlatmamıza rağmen kimse dinlemedi. İncirdeki sorunlar çok büyük" dedi.

Üreticinin Ürünü Alınmıyor
Geçmiş yıllarda ekonomik sıkıntı çeken çiftçilerin, incirlerini düşük fiyatlarla bile satabildiğini belirten Kendirlioğlu, "Bu yıl ise çiftçiler ürünlerini ucuza bile vermek istediklerinde alıcı bulamıyor. Bunun en büyük nedeni, ihracatta yaşanan sıkıntılar. Aflatoksin nedeniyle AB'ye mal gönderilemediği iddia ediliyor. Diğer ülkeler de fiyatları aşağı çekmek istiyor. Bu konuyla ilgili olarak Aydın milletvekilleri ve ilgili bakanlıklara bilgi verdik. Sorunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.