Altın Fırtınalı Dönemlerin Kazananı Oldu
Altın piyasasında yaşanan dalgalanmalara rağmen, uzun vadeli trendin devam ettiği vurgulanıyor.
Altın fiyatlarındaki dalgalanma, yatırımcıların kısa vadeli satışlara yönelmesine yol açıyor. Ancak, uzmanlar uzun vadede altın alımlarının devam edeceğini ifade ediyor. Kitiş, “Değer çok hızlı yükseldiği için yatırımcılar, kazançlarını almak üzere satış yapıyor. Bu durum, yukarı hareketin bir miktar geri çekilmesine neden oldu” dedi.
Faktörler Neler?
Üzerinde durulan diğer bir faktör, doların güçlenmesi. Doların değer kazanması, altını döviz cinsinden daha pahalı hale getiriyor. Bu durum, dolarla fiyatlanan varlıklar üzerinde bir baskı oluşturuyor. Yüksek faiz oranları ve sıkı finansal koşullar da altının cazibesini azaltıyor. Küresel düzeyde jeopolitik risklerin bir miktar azaldığı algısı da yatırımcıların altın alım iştahını etkiliyor.
Kitiş, “Merkez bankaları hala altın satın alıyor ve bu durum talebi destekliyor” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, altın yatırımcıları için güvenli bir liman olarak değerini korumaya devam ediyor.
Jeopolitik Krizler ve Altın
Cumhur Kitiş, altın fiyatlarındaki dalgalanmanın arkasında jeopolitik krizlerin yattığını belirtti. “Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa'daki enerji ve güvenlik sorunları, ABD’nin Venezuela’ya yönelik operasyon hazırlıkları gibi faktörler, yatırımcıları güvenli liman arayışına itiyor” dedi. Kitiş, “Krizlerin coğrafyası değişse de sığınak hep aynı: Altın” şeklinde konuştu.
Küresel hareketlilik Türkiye piyasalarına da yansıyor. Hafta başında gram altın 5 bin 950 TL ile rekor kırdı. Ancak ons fiyatlarındaki sert düşüş, gram altının 5 bin 700 TL seviyesine gerilemesine neden oldu. Kitiş, bu dalgalanmaların panik yaratmaması gerektiğini, enflasyonun halkın altınla birikim koruma refleksini güçlü tuttuğunu vurguladı.
Altın ve Egemenlik Sembolü
Son dönemde, Hindistan Merkez Bankası’nın rezervlerini artırması, Çin’in altın alımlarını hızlandırması ve Rusya’nın yeni altın bazlı ödeme planlarını gündeme getirmesi, ülkelerin para sisteminde yeni bir denge arayışına girdiğini gösteriyor. Kitiş, “Altın artık sadece bir yatırım aracı değil, aynı zamanda egemenlik sembolü haline geldi” diye belirtti.
Kitiş, kısa vadede 4 bin doların altındaki ons fiyatlarının yeni alım fırsatları sunabileceğini, orta vadede ise 4 bin 500 - 4 bin 600 dolar hedefinin masada olduğunu ifade etti. “Küresel ekonomi güven bunalımı yaşıyor. Eğer ABD seçim süreci ve Orta Doğu'daki krizler derinleşirse, altın yıl bitmeden bir kez daha zirve görebilir” dedi.
Sonuç olarak, Kitiş, “Dalgalanmadan korkan, değerden uzak kalır” diyerek yatırımcıları sakin kalmaya ve altın alımlarına devam etmeye davet etti.