Karadağ Podgorica'da Türk Vatandaşlarına Ait İşletmelere Saldırıldı
Karadağ’ın Podgorica şehrinde Türk vatandaşlarına ait işletmelere yönelik saldırılar gerçekleştirildi. Olaylar sonucunda zarar gören işletmeler arasında bir Türk restoranı da bulunuyor.
Karadağ’ın başkenti Podgorica’nın Zabjelo semtinde, cumartesi akşamı bir kavgada Karadağlı bir gencin bıçakla yaralanması sonrasında Türk vatandaşlarına karşı protesto ve şiddet eylemleri başladı. Olayın akabinde, yetkililer ve basın, saldırganları "Türk vatandaşı" olarak nitelendirdi. Bu durum, bölge halkının Türkler aleyhinde gösteriler düzenlemesine ve nefret içerikli sloganlar atmasına sebep oldu.
Gerginliğin artmasının ardından, olaylarla hiçbir bağlantısı olmayan Türk vatandaşlarına ait işletmelere saldırı düzenlendi. Saldırılar sonucunda bir Türk restoranı ve diğer mülkler zarar gördü.
Karadağ basınında yer alan haberlere göre, bir Türk vatandaşına ait oto galeride bir araç kundaklandı. Yangının diğer araçlara sıçramadığı bildirildi. İktidardaki "Şimdi Avrupa Partisi", "Türk vatandaşlarına ait mülklere yönelik saldırıları kınıyoruz" açıklamasında bulundu. Ayrıca, Karadağ polisi, vatandaşlara soğukkanlı olmaları ve linç çağrılarına uymamaları konusunda uyarılarda bulundu.
Karadağ’ın Dışişleri Bakanı Ervin İbrahimovic, Türk vatandaşlarını hedef alan saldırıları kınadı ve yetkili kurumların derhal harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Cumartesi akşamı yaşanan olaylar sonrasında, Karadağ polisi, Azerbaycan vatandaşı Y.G. (31) ve Türk vatandaşı N.D. (54) isimli şahısları gözaltına aldı.
Son olarak, Karadağ Başbakanı Milojko Spajic, Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat uygulamasının geçici olarak askıya alındığını duyurdu. Ülkede yaklaşık 13 bin 300 Türk vatandaşının ikamet ettiği belirtilmektedir.