Diyarbakır'da Dünya İnme Günü'nde Uzmanından Önemli Açıklamalar Geldi
Diyarbakır'da gerçekleştirilen Dünya İnme Günü etkinliğinde Nöroloji Uzmanı Dr. Mansur Ala, inmenin halk sağlığı için büyük bir tehdit olduğunu vurguladı.
Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mansur Ala, Dünya İnme Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, inmenin kalıcı sakatlığa yol açan hastalıklar arasında birinci, ölüme neden olan hastalıklar arasında ise üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Dr. Ala, inmenin felç olarak bilinen, beyin damarlarında meydana gelen bir hastalık olduğunu ifade etti. Bu hastalık, ani gelişen konuşma bozukluğu, anlama güçlüğü, vücutta güçsüzlük ve diğer belirtilerle kendini gösteriyor.
İnmenin en sık görülen türü damar tıkanıklığına bağlı iskemik inmedir ve tüm inme vakalarının yüzde 80-85'ini oluşturur. Diğer bir tür ise damar yırtılması sonucu gelişen hemorajik inmedir ve bu tip, inme vakalarının yüzde 10-15'ini kapsar. Dr. Ala, inmenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurguladı. Bunun için hastaların belirtileri erken fark etmeleri ve 112'yi arayarak hastaneye ulaşmaları gerektiğini söyledi. İlk 4,5 ile 6 saat içinde hastaneye başvurmanın tedavi olanakları açısından kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.
Risk faktörleri arasında hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara ve alkol kullanımı gibi durumlar yer alıyor. Değiştirilemeyen risk faktörleri ise yaş, cinsiyet ve ırk gibi unsurlardır. Yaş ilerledikçe inme görülme sıklığı artmakta ve kadınlarda daha fazla rastlanmaktadır. Dr. Ala, inme belirtilerinin ani bir gelişim gösterdiğini, bu tür belirtiler fark edildiğinde hemen 112'yi aramak gerektiğini belirtti. Erken müdahale, hastaların tedavisinde büyük önem taşımaktadır ve hastaların ilk 6 saat içinde hastaneye ulaşmaları durumunda damar yoluyla pıhtı çözücü tedavi uygulanabileceğini vurguladı.