Avusturya'nın Türkiye’ye Yatırımları 11 Milyar Doları Aştı
ATO Başkanı Gürsel Baran, Avusturya’nın Türkiye’ye yaptığı yatırımların 11 milyar doları geçtiğini açıkladı. Baran, iki ülke arasındaki ticaret ve iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
ATO Başkanı Gürsel Baran, Viyana'da düzenlenen zirvenin açılış oturumunda Türkiye ve Avusturya arasındaki ilişkilerin köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. İki ülkenin potansiyellerinin birleşmesiyle önemli sonuçlar elde edilebileceğine inandığını ifade eden Baran, Avusturyalı yatırımcıları Ankara'da sağlık, teknoloji ve enerji sektörlerinde ortak yatırıma davet etti. Türkiye'nin dinamik yapısının yanı sıra Avusturya'nın Avrupa'daki yüksek standartlarını temsil ettiğini dile getiren Baran, Avusturya'nın Türkiye’ye 2002 yılından bu yana 11 milyar 142 milyon dolar yatırım yaptığını ve Avusturya'nın Türkiye’ye en fazla yatırım yapan 6. ülke konumunda olduğunu söyledi.
Baran, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024 yılı verilerine göre 3,8 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın 1,7 milyar dolarlık kısmının ihracat, 2,1 milyar dolarlık kısmının ise ithalat olduğunu belirtti. Ayrıca, Ankara'nın sadece Türkiye'nin başkenti değil, aynı zamanda girişimcilik ve inovasyon merkezi olduğunu vurgulayarak, güvenli iş ortamıyla her türlü yatırım için doğru adres olduğunu ifade etti. Baran, yatırımcıların yanında olmaya ve süreçleri kolaylaştırmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
Konuşmasında Mozart'ın "Türk Marşı"na atıfta bulunan Baran, ticaret ve yatırımlarda ilişkileri geliştirerek yeni bir Türk marşı bestelenmesine ilham vermek istediklerini belirtti. Türkiye'nin son 15-20 yılda önemli ekonomik ve sosyal başarılara imza attığını vurgulayan Baran, bu performansla yeni bir marşı hak ettiklerini düşündüğünü ifade etti. Zirve, Avusturya Yatırım Ajansı temsilcisi Dr. Alejandra Navarro’nun ticari ve yatırım imkanları ile ilgili sunumuyla devam etti.