Almanya Başbakanı Merz, Ukrayna'ya desteğin artırılması gerektiğini vurguladı.
Almanya Başbakanı Merz, Rus varlıklarının kullanımında anlaşma sağlanması durumunda Ukrayna’ya verilecek desteklerin önemine dikkat çekti. Merz, Rusya'nın altyapıya yönelik saldırılarının artmasıyla birlikte, sivil halkın güvenliğini sağlamak amacıyla hava savunmasını güçlendirmek için gerekli adımları atacaklarını belirtti.
Almanya Başbakanı Merz, Rusya'nın Ukrayna üzerindeki saldırılarının yoğunlaştığını ve bu durumun sivil altyapıya büyük zararlar verdiğini ifade etti. Kış aylarının yaklaşmasıyla, enerji altyapısına yönelik saldırıların artmasının, sivil halka karşı yürütülen bir terör savaşı olarak değerlendirilebileceğini belirtti. Bu nedenle, Almanya'nın Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve diğer destekleri sağlamaya devam edeceğini duyurdu. Merz, Ukrayna'nın bu kış enerji arzını desteklemek amacıyla Enerji Destek Fonu'na 450 milyon euro katkıda bulunduklarını açıkladı. Ayrıca, Ukrayna ordusuna sağlanan mali desteğin gelecek yıl 3 milyar euro artırılmasının planlandığını vurguladı.
Ukrayna'nın yolsuzlukla mücadeledeki kararlılığının önemine de değinen Merz, Avrupa Birliği'ne entegrasyon sürecinde bu durumun zorunlu olduğunu ifade etti. Rus varlıklarının kullanımı konusunda bir anlaşmanın sağlanması durumunda, Avrupa'nın bu konuda güçlü bir koz elde edebileceğini belirtti. Belçika'nın bu konudaki çekincelerini anladıklarını ve bu endişeleri gidermek için ortak garantiler sunmayı hedeflediklerini açıkladı.
İsveç Başbakanı Kristersson ise, Almanya'nın güçlü bir ortak olduğunu belirterek, Rusya'ya karşı uzun vadeli bir çatışmaya hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Ukrayna'nın daha fazla hava savunma sistemi alması gerektiğini ifade eden Kristersson, iki ülke arasında inovasyon alanında işbirliği anlaşmasının da imzalandığını duyurdu. Avrupa Birliği liderleri ise Ukrayna'nın geleceği için gerekli finansman güvencesini sağlarken, dondurulmuş Rus varlıklarının kullanımı konusunda uzlaşmaya varamadı. Bu konuda nihai kararın Aralık ayında yapılacak AB Zirvesi'nde verilmesi bekleniyor.