Bursa Çökene Köyü'nde Yalnızca Dört Kişi Kaldı, Köy Hayaletleşti
Bursa'nın Çökene Köyü, yıllar süren göçler sonucu yalnızca 4 kişinin yaşadığı bir yer haline geldi. Su sıkıntısı nedeniyle halkın büyük kısmı köyü terk ederken, geri dönenler ise yaşam şartlarının zorluğuna dikkat çekiyor. Eski muhtar Hüseyin Kaya ve eşi Fadime Kaya, köydeki yaşamı sürdürebilmek için tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor.
Bursa'nın Çökene Köyü, 450 yıllık tarihiyle dikkat çekerken, günümüzde yalnızca 4 kişi yaşamaktadır. Tüm halkın yakın ilçelere ve Bursa merkeze göç etmesiyle köy, uzun süre boş kalmış ve harabe bir hale gelmiştir. 1994 yılından sonra, köyün statüsü 2008'de iptal edilerek kırsal Bademli Mahallesi'ne bağlanmıştır. Ancak son yıllarda, köydeki yaşamı yeniden canlandırmak için dönüşler başlamıştır.
Eski muhtar Hüseyin Kaya ve eşi Fadime Kaya, 30 yıl süren Bursa macerasının ardından memleketlerine geri dönmüştür. Fadime Kaya, köyde yaşamın zorluğuna dikkat çekerek, su sorununun çözülmesiyle geri döndüklerini belirtmiştir. Su sıkıntısı nedeniyle köy halkının dağıldığını ve geri dönmediğini ifade eden Kaya, köyde şu anda yalnızca üç hanede yaşam sürdüğünü aktarmaktadır.
Kaya, köylerinin harabe haline gelmesinden üzüntü duyduğunu dile getirerek, "Keşke hepsi gelse, köylüler keşke eskisi gibi kalabalık olsak." demektedir. Şu anda köyde küçük çaplı tarım ve hayvancılık yapan Kaya ailesinin iki keçisi ve birkaç tavuğu bulunmaktadır. Bu hayvanlardan elde ettikleri süt ve yumurtalar, aileye yeterken, çocukları ve torunları için de beslenme sağlanmaktadır.