Ankara'da Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Uygunsuz Ürünlerin İmha Edildiğini Açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, pestisit kullanımı ve denetimlere dair açıklamalarda bulunarak, uygun olmayan ürünlerin imha edildiğini ifade etti. Ayrıca, buğday üretiminde mazot ve gübre desteklemeleri hakkında bilgi verdi.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Ankara'da düzenlenen bir basın toplantısında, iç piyasada pestisitlerin denetimi ile ilgili eleştirilere yanıt verdi. Yumaklı, "Dünyada pestisit kullanımı Japonya’da hektara 10 kilogram, Hollanda’da 7 kilogram, İtalya’da 4.2 kilogram iken, Türkiye’de bu rakam 2.4 kilogramdır. Hem pestisit kalıntısının ortadan kaldırılması hem de tavsiye dışı kullanımların önlenmesi amacıyla risk bazlı denetimlerle çalışmalar yürütüyoruz. Uygunsuz ürünleri imha ediyoruz." şeklinde konuştu.
Bakan Yumaklı, buğday üretiminde kullanılan mazot ve gübre maliyetleri hakkında da bilgi vererek, dekara toplam maliyetin 822 lira olduğunu belirtti. Buğday üretimi için destekleme ödeneğinin 806 lira olduğunu ifade eden Yumaklı, "Mazot maliyetinin tamamını ve gübre maliyetinin yarısını destek olarak ödüyoruz." dedi. Ayrıca zeytin ödemelerine dair de başka bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi.