Diyarbakır Bağlar'da Kadınlar El Emeği Halılarıyla Avrupa'ya İhracat Yapıyor
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde kadınlar, el emeğiyle dokudukları halıları Avrupa'ya satarak ekonomik katkı sağlıyor. 15 yıldır devam eden bu proje, hem geleneksel dokuma kültürünü yaşatıyor hem de kadınların meslek edinmelerine olanak tanıyor. Kadınlar, çocuklarıyla birlikte güvenli bir ortamda eğitim alarak hem aile bütçelerine katkıda bulunuyor.
Diyarbakır Bağlar ilçesinin Muradiye Mahallesi'nde, kadınlar el emeğiyle ürettikleri halıları Avrupa ülkelerine satarak gelir elde ediyor. Bağlar Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle yürütülen projede, kadınlar yaklaşık 15 yıldır halı dokuma atölyesinde çalışıyor. Bu atölye, hem geleneksel dokuma sanatını yaşatmakta hem de kadınların ekonomik bağımsızlıklarına katkı sunmaktadır. Proje sayesinde birçok kadın meslek edinirken, çocuklarını da yanlarında getirerek güvenli bir ortamda vakit geçirmelerini sağlamaktadır.
El emeği halılar, kalite ve tasarım açısından Avrupa'dan yoğun ilgi görmektedir. Usta öğretici Selbihan Taş, atölyede 30 öğrencisi olduğunu belirterek, "Sabah 08.00'de gelip akşam 17.00'de çıkıyorlar. Bu süreç, kadınların ailelerine ekonomik destek sağlamalarına yardımcı oluyor. Okumayan öğrencilerin açıköğretim kayıtlarını yaparak eğitimlerini tamamlamalarına yardımcı oluyoruz. Çocuklarını da yanlarında getiriyorlar, burada onlara gereken desteği sağlıyoruz," şeklinde konuştu.
Kursiyerlerden Nurşen Baz ise, "Evimize katkı sağlamak için çalışmaya geliyoruz. Ev işlerinden sonra burada para kazanıyoruz," diyerek, atölyenin kendileri için önemini vurguladı. Muradiye Mahallesi Muhtarı Dilek Demir, atölyenin mahalle kadınları ve genç kızlar için büyük bir fırsat sunduğunu belirterek, "Yaptıkları her desen hayata renk katıyor. Kadınlarımıza iş imkanı sağlıyor, gençlerimiz burada meslek öğrenerek hayata daha güçlü tutunuyor," ifadelerini kullandı.