Manisa'da Kış Aylarında Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat Edilmeli
Manisa'da kış aylarında artan karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çeken Acil Tıp Uzmanı Dr. Berna Kalender Alyanak, baş ağrısının bile ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Alyanak, iyi çalışmayan ısınma sistemlerinin zehirlenmelere neden olduğunu belirterek, semptomlar arasında baş dönmesi, halsizlik ve bilinç kaybının bulunduğunu ifade etti.
Bilgi: Instagram'da @mersinhaber'i takip ederek anlık gelişmelerden daha hızlı haberdar olabilirsiniz.
Manisa Şehir Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Berna Kalender Alyanak, kış aylarının gelmesiyle birlikte karbonmonoksit zehirlenmelerinde ciddi bir artış yaşandığını bildirdi. Alyanak, bu tür zehirlenmelere en sık neden olan durumların, iyi çalışmayan ısınma sistemleri olduğunu vurguladı. Bacası çekmeyen sobalar, bacasız gaz sobaları ve kapalı alanlarda yanan mangallar gibi etkenler, zehirlenme vakalarının başlıca sebepleridir.
Alyanak, karbonmonoksit zehirlenmesi belirtilerinin geniş bir yelpazeye sahip olduğunu belirterek, "Basit bir baş ağrısı bile dikkate alınmalı. Karbonmonoksit gazı, en çok oksijene ihtiyacı olan organlarımızı etkiliyor. Bu da beynimizi ve kalbimizi doğrudan etkileyebiliyor. Baş dönmesi, halsizlik, bilinç kaybı ve koma gibi belirtiler görülebilir," dedi.
Karbonmonoksit zehirlenmesi şüphesi durumunda ilk yapılması gerekenlerin başında havalandırma olduğuna dikkat çeken Alyanak, ortamın kapı ve pencerelerinin açılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, etkilenen kişilerin temiz havaya çıkarılması ve hemen acil yardım çağrılması gerektiğini vurguladı. Alyanak, kış aylarında bu tür olayların önlenmesi için baca ve ısınma sistemlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Son olarak, odun ve kömür sobalarının gece yatarken söndürülmesi gerektiğini belirten Alyanak, lodoslu havalarda bu sobaların kullanılmamasını önerdi. Bu önlemler, karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek için oldukça önemlidir.