NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye’nin savunma sanayisinde 3 bin şirketin olduğunu belirtti.
NATO Genel Sekreteri Rutte, Türk savunma sanayisinin 3 binden fazla şirkete ev sahipliği yaptığını vurguladı. Ayrıca, Ukrayna için silah tedarikine dair gelişmeleri değerlendirdi.
NATO Genel Sekreteri Rutte, Türk savunma sanayisinin önemli bir örnek olduğunu ifade ederek, "Türkiye’de savunma sanayii eko sisteminin parçası olan 3 binden fazla şirket bulunuyor" dedi. Rutte, bu durumun üretim kabiliyeti açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, Ukrayna’ya yönelik silah tedarikinin kesintisiz devam ettiğini vurguladı.
Rutte, ABD ile yakın bir koordinasyon içinde çalıştıklarını ve müttefiklerin büyük bir bölümünün Ukrayna için taahhütte bulunduğunu aktardı. Yük paylaşımındaki dengesizliklere dikkat çeken Rutte, birçok müttefik ülkenin yeni taahhütlerde bulunduğunu kaydetti. Ukrayna’nın finansmanı konusunun AB düzeyinde ele alındığını belirten Rutte, dondurulmuş Rus varlıklarının kullanımının önemli olduğunu ifade etti.
Rutte, hibrit saldırılara karşı nasıl bir yanıt verileceği konusunda da bilgi verdi. Polonya Dışişleri Bakanı’nın söylediklerine atıfta bulunarak, Rusya’ya karşı asimetrik tepkilerin verileceğini vurguladı. Çin’in Rusya ile olan ilişkisine dair de değerlendirmelerde bulunan Rutte, Çin’in askeri gücünü artırma çabalarına dikkat çekti.
Rutte, ABD’nin Ukrayna’ya silah tedarikinin kesilmesi senaryosuna karşı herhangi bir "B planı" olmadığını, çünkü ABD’nin tutarlı bir destek sağladığını belirtti. Barışın sağlanması konusunda Rusya’ya baskı yapılması gerektiğini söyleyen Rutte, Ukrayna’nın savaşını sürdürebilmesi için gereken her türlü desteği vermeye devam edeceklerini vurguladı.