İstanbul'da Kadın Hakları Günü'nde Konuşan Erdoğan, Kadınlara Seçme Hakkının 91. Yıldönümüne Dikkat Çekti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen etkinlikte kadın haklarının önemine vurgu yaptı. Kadınların seçme ve seçilme hakkı elde etmesinin 91. yıldönümünü kutlayan Erdoğan, geçmişte yaşanan zorlukları hatırlatarak, kadınların toplumdaki yerinin güçlenmesi gerektiğini ifade etti.
Erdoğan, konuşmasında, Meclis’e başörtüsü ile girdiği için linç edilen kadınları unutmamak gerektiğini belirtti. Kadınların seçme ve seçilme hakkının uzun yıllar boyunca çeşitli engellerle kısıtlandığını dile getiren Erdoğan, 1930'da belediye seçimlerinde elde edilen hakların, 1934'te anayasa ve seçim yasasında yapılan değişikliklerle milletvekilliği düzeyine yükseldiğini açıkladı. Kadınların tarihsel olarak önemli roller üstlendiğini vurgulayan Erdoğan, milli mücadeledeki kadın kahramanları da anarak, kadın haklarının korunması gerektiğini ifade etti.
Kadın Haklarının Önemi
Kadınların sosyal hayatta hak ettikleri yerleri alması için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Erdoğan, kadınların iş gücüne katılım oranının arttığını da vurguladı. 2002 yılında kadınların iş gücüne katılım oranının %27,9 iken, 2025 yılı itibarıyla %35,7’ye yükseleceğini açıkladı. Ayrıca, kadın milletvekillerinin sayısının 119’a çıktığını söyleyen Erdoğan, bu sürecin devam edeceğini belirtti.
Erdoğan, yerel yönetimlerdeki sorunlara da dikkat çekerek, belediyelerin işlevselliğinin önemini vurguladı. Merkezi idarenin vizyonunu tamamlayıcı bir rol üstlenen belediyelerin, hizmetteki aksaklıkların önüne geçmesi gerektiğini ifade etti. Yolsuzluk ve skandallara karşı kararlı bir duruş sergileyeceklerini belirten Erdoğan, şehrine hizmet edenlerin yanında olacaklarını, buna karşın şehrini yağmalayanların karşısında duracaklarını açıkladı.