Siyaset »

Kosova Prizren'de Yapılan Erken Seçimlerde Sandıklar Açıldı

Kosova halkı, siyasi kriz sonrası erken parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Seçimlerde 23 siyasi oluşum yarışıyor.

Kosova halkı, aylar süren siyasi belirsizliklerin ardından, 9 Şubat 2025’teki son seçimlerin ardından bugün erken parlamento seçimleri için oy kullanmaya başladı. Seçimlerin yerel saatle 07.00'de başladığı duyuruldu ve ülke genelinde 948 sandık merkezi kuruldu. Türk nüfusunun yoğun yaşadığı Prizren kentindeki Motrat Qirjazi İlköğretim Okulu’nda da vatandaşlar sabahın erken saatlerinde oy vermek için sıraya girdi. Yurt dışında yaşayan Kosovalılar için ise 20’den fazla ülkede büyükelçilik ve konsolosluklarda oy kullanma noktaları oluşturuldu.

Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ) verilerine göre, seçmen listesindeki toplam 2 milyon 76 bin 290 kayıtlı seçmenden 1 milyon 999 bin 205’i ülke içinde, 77 bin 85’i ise yurt dışında oy kullanmak üzere kayıt yaptırmış durumda. Oy verme işleminin akşam saat 19.00’a kadar devam etmesi bekleniyor.

Seçimlerde 23 Siyasi Oluşum Yarışıyor

Bu seçimlerde 18 siyasi parti, 3 seçim ittifakı, 2 sivil girişim ve 1 bağımsız aday olmak üzere toplam 23 siyasi oluşum yarışıyor. Kosova Meclisi'nde bulunan 120 sandalye için toplam 1.146 aday oy talep ediyor. Hükümetin kurulabilmesi için en az 61 milletvekilliğine ihtiyaç duyulmakta. Yeni düzenlemelere göre, seçmenler bir siyasi partiye ve en fazla 10 milletvekili adayına oy verebilecek. Seçimleri, yerel ve uluslararası gözlemciler ile Avrupa Birliği (AB) misyonları da yakından takip etmekte. Seçim kampanyası süresince ekonomi, eğitim, güvenlik ve AB ile entegrasyon konuları ön plana çıkıyor.

Kosova’daki Siyasi Kriz Süreci

Kosova'da 9 Şubat tarihinde yapılan seçimlerde 120 sandalyeli Meclis'in 100 sandalyesinden 48’ini Vetvendosje, 24’ünü Kosova Demokratik Partisi (PDK), 20’sini Kosova Demokratik Birliği (LDK) ve 8’ini ise Kosova Geleceği İçin İttifak (AAK)/NISMA kazanmıştı. Diğer 20 sandalye, azınlık topluluklarına ayrılmıştır. Sırp topluluğuna ayrılan başkan yardımcılığı seçimi 10 Ekim’de gerçekleştirildiğinde, hükümet kurma süreci için önemli bir adım atılmıştı. Ancak, yeni hükümeti oluşturacak çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle kriz devam etmekteydi. Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani’nin ilk olarak görevlendirdiği Vetvendosje lideri Albin Kurti, 26 Ekim’deki oylamada hükümet için gerekli güvenoyunu alamadı. Ardından görevlendirilen ikinci aday Glauk Konjufca da başarısız olunca Anayasa’nın Meclisin feshedilmesini öngören maddesi devreye girdi. Anayasa’ya göre, başbakan adaylarının iki kez üst üste hükümeti kuramaması durumunda Cumhurbaşkanı Meclisi feshetmek ve en geç 40 gün içinde seçim tarihini ilan etmek zorunda. Bu durum, Kosova tarihinde ilk kez iki başbakan adayının ardı ardına hükümeti kurmayı başaramamasıyla yaşandı.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.