Adana Yüreğir'de Zirai Don Tehlikesi Nedeniyle Çiftçilere Uyarılar Yapıldı
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hava sıcaklıklarının düşeceğini belirterek çiftçilere don tehlikesine karşı önlem almaları gerektiğini hatırlattı. Özellikle mandalina, portakal, marul ve lahana gibi ürünlerin risk altında olduğunu vurguladı.
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden alınan son verilere dayanarak, 2, 3 ve 4 Ocak tarihlerinde bölgede zirai don beklendiğini açıkladı. Doğan, çiftçilere bu konuda önemli uyarılarda bulunarak, "Meteoroloji yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarında ciddi düşüşler yaşanacak. Bu durum, tarımsal üretim açısından büyük riskler barındırmaktadır. Üreticilerimizin bu süreci en az zararla atlatabilmesi için gerekli önlemleri vakit kaybetmeden alması büyük önem taşımaktadır" dedi.
Geçmiş yıllarda yaşanan don olaylarını hatırlatan Doğan, eğer önlem alınmazsa bu yıl da tarımsal üretimde ciddi kayıpların yaşanabileceğine dikkat çekti. "Çiftçilerimizin don pervanelerini çalışır durumda hazır bulundurmaları, mümkün olan alanlarda yer altı sulama ve yağmurlama sistemlerini devreye almaları büyük önem taşımaktadır. Ayrıca bahçe ve tarlalarda, teknik olarak uygun olan tüm koruyucu tedbirlerin zamanında uygulanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Özellikle bölgede yaygın olarak yetiştirilen ürünlere dikkat çeken Doğan, "Mandalina, portakal, marul, lahana başta olmak üzere tüm ekili ve dikili ürünlerimiz don tehlikesi altındadır. Üreticilerimizin alın teriyle yetiştirdiği ürünlerin zarar görmemesi için herkesin azami hassasiyet göstermesi gerekmektedir. Hava durumu uygulamalarındaki sıcaklık verileri, açık alanlarda gerçek şartlardan birkaç derece daha düşük görünebilir. Bu nedenle çiftçilerimizin bu farkı dikkate alarak meteorolojik uyarıları yakından takip etmelerini, gerekli teknik önlemleri zamanında almalarını önemle rica ediyoruz. Amacımız, bölgemizde tarımsal kayıpların önüne geçmek ve üreticimizin emeğini korumaktır" şeklinde konuştu.