Siyaset »

Ankara'da Psikososyal Destek Ekipleri Olay Yerinde Anında Hizmet Vermekte

Ankara'da meydana gelen olaylarda Psikososyal Destek Ekipleri, vatandaşların yanında olarak anında müdahale ediyor. Bu ekipler, travma sonrası destek sağlamakta önemli bir rol oynuyor.

Ankara'da Psikososyal Destek Ekipleri, yaşanan olayların ardından sıfırıncı dakikadan itibaren vatandaşların yanında yer alıyor. Özcan, ekiplerin olay sonrasında hızla bölgeye ulaşarak hizmet verdiklerini ifade etti. Özcan, travmanın 3 temel kaybı olduğuna dikkat çekerek, bireylerin yaşadıkları olayların ardından kendilerini güvensiz hissettiklerini belirtti. Bu kayıplar arasında kontrol kaybı, güven kaybı ve günlük işlevselliğin kaybı yer alıyor. Ekipler, ilk temaslarında vatandaşı güvende hissettirmek amacıyla güvenli bir alana alıyor, kendilerini tanıtıyor ve ardından kişiyi o an içinde bulunduğu korkularından arındırmaya yönelik teknikler uyguluyor.

Özcan, travma sonrası psikososyal desteğin önemini vurgulayarak, "Eğer insanlar travmatik olay yaşadıktan sonra hemen psikososyal destek ekipleri devreye girmezse, yaşadıkları stres ve travma birikerek ileride psikiyatrik rahatsızlıklara yol açabiliyor." dedi. Destek hizmetlerinin sağlanması durumunda ise psikiyatrik rahatsızlık yaşayanların sayısının azalacağını belirtti.

Daha sonra çalışan destek hizmetinin de önemli olduğunu aktaran Özcan, "Travmatik olaylarda görev alan her meslek grubunun, yani psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, arama kurtarma ekipleri ve güvenlik personelinin etkilenmemesi mümkün değil." şeklinde konuştu. Çalışanların stresle nasıl başa çıkacaklarını bilmeleri gerektiğini ifade eden Özcan, etkilenme durumunda bireylerin kendilerini tanımalarının ve gerektiğinde mola vermelerinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, akşamları bir araya gelerek grup çalışmaları yapmalarının da faydalı olacağını dile getirdi.

Özcan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı psikososyal destek ekiplerinin afet ve acil durumlarda hemen sahaya çıktığını belirtti. Daha küçük çaplı olaylarda ise vatandaşların başvuru yaparak hizmet alabileceklerini ifade eden Özcan, sosyal hizmet merkezlerinin her daim hazır olduğunu söyledi. Psikososyal destek hizmetleri dışında uzun vadeli danışmanlık hizmetlerinin de mevcut olduğunu belirtti. Bireysel ve aile danışmanlığı gibi hizmetlerden yararlanmak için e-devlet üzerinden veya doğrudan başvuru yapabileceklerini aktardı.

Son olarak, 2025 yılına kadar yaşanan olaylar hakkında bilgi veren Özcan, "Bu süre zarfında 43 olay yaşadık. Yangınlar, seller ve depremler gibi birçok olayda yerel ekiplerimiz aktif olarak çalıştı. Örneğin, Balıkesir depremi ve İstanbul'daki 6.2 büyüklüğündeki deprem gibi olaylar, insanlarda ciddi korku ve panik yarattı." dedi. Ekiplerin olayların hemen ardından harekete geçtiğini vurgulayan Özcan, "Can havliyle evinden çıkan vatandaşa anında müdahale ederek, devletin yanlarında olduğunu hissettiriyoruz." şeklinde konuştu.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.