Tahran'da 8 Ocak'ta Gerçekleşen Protestolar Sonucu 13 Sivil Hayatını Kaybetti
Tahran'da 8 Ocak'ta gerçekleşen protestolar sırasında en az 13 sivil hayatını kaybetti. Eylemler sırasında 25 cami, 26 banka ve birçok devlet binası hasar gördü. Hükümet karşıtı bu eylemler 28 Aralık 2025'ten beri devam ediyor.
İran'da 28 Aralık 2025 tarihinde hayat pahalılığına karşı başlayan protestolar, hızla hükümet karşıtı gösterilere dönüştü. Özellikle 8 Ocak Perşembe günü, başkent Tahran'da eylemlerin en yoğun yaşandığı gün olarak kaydedildi. Bu süreçte, protestocuların gerçekleştirdiği eylemler sonucunda 13 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi. Ayrıca, protestolar sırasında 25 cami ateşe verildi, 26 banka, 10 hükümet binası, üç sağlık merkezi ve 24 dairede ciddi hasarlar meydana geldi.
İran’da internetin kesilmesi ve ambulansların hasar görmesi gibi olumsuz durumlar da protestoların bir parçası olarak ortaya çıktı. İran’ın Devrim Muhafızları’na bağlı Tasnim Haber Ajansı, eylemlerin şiddetinin arttığını ve hayatını kaybedenler arasında bir çocuğun da bulunduğunu duyurdu. Göstericilerin sağlık merkezlerine saldırdıkları ve binalarda büyük hasara neden oldukları ifade edilmiştir.
Tahran Belediye Başkanı Alireza Zakani, olayların yoğunlaştığı gün olan 8 Ocak'ta meydana gelen hasarları detaylı bir şekilde açıkladı. Protestoların ardından, kentteki güvenlik güçleri de olaylara müdahale etti. Öğrencilerin de katılımıyla genişleyen gösteriler, 30 Aralık'ta büyük şehirlere yayılmıştır. Ayrıca, 2 Ocak'ta kimliği belirsiz silahlı grupların sokaklarda görünmesi, durumu daha da karmaşık hale getirdi.