Bursa Kestel'de Ahududu ve Böğürtlen Üretiminin Artırılması İçin Sırbistan Modeli Uygulanacak.
Bursa'nın Kestel ilçesinde ahududu ve böğürtlen üretiminin artırılması amacıyla Sırbistan modeli örnek alınacak. Üreticilere yurt dışı gezileri düzenlenerek, Sırbistan ve Bosna Hersek'teki uygulamalar hakkında bilgi verilecek. Çiftçilerin verimli üretim yapması hedefleniyor.
Üretim Teknikleri Gözden Geçirilecek
Üretimdeki eksiklikler üzerine konuşan Kestel Tarım Müdürü Erol, doğru fidan kullanımı ve dikim tekniklerinin önemine dikkat çekti. Sırbistan'da yıllardır aynı fidanlarla yüksek verim alınarak, Kestel'deki üretim miktarının artırılması planlanıyor. Erol, "Sırbistan'daki iki bölge, Türkiye'nin toplam üretiminin 20 katı ahududu üretiyor. Bizim ise üretimimiz 6 bin ton civarında." dedi.Yeni Laboratuvar ve Fidan Üretimi
Kestel'de ahududu ve böğürtlen üretimi için yeni bir doku kültürü laboratuvarı kurulacak. Bu laboratuvar sayesinde kendi tohum ve fidanları üretilecek. Erol, bu sayede hem istihdam artışı sağlanacağına hem de üretim verimliliğinin yükseleceğine vurgu yaptı. Ayrıca, 7 dönümlük alanda fidan üretimi için çalışmalar yapılacak ve çiftçilere maliyetine dağıtılacak.