Washington’da Trump, İran’daki ölümlerle ilgili doğru verilere ulaşacaklarını belirtti.
Trump, İran’da yaşanan ölümlerle ilgili doğru verileri alacaklarını dile getirirken, ABD’nin muhtemel hava saldırıları hakkında da belirsizliklerin devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, İran yönetimine insanlık göstermeleri gerektiğini bildirdi. Trump, ayrıca İran halkının özgürlüğü hak ettiğini ve ülkedeki demokrasi ihtiyacını vurguladı.
Washington’da düzenlenen basın toplantısında Trump, İran'da yaşanan ölümlerle ilgili doğru rakamları alacaklarını ve bu verilere göre hareket edeceklerini belirtti. ABD'nin olası hava saldırıları konusunda ise belirsizliklerin olduğunu ve bu durumun nasıl gelişeceğini asla bilemeyeceklerini ifade etti. Trump, "Şimdiye kadar benim sicilim mükemmeldi, ama yine de asla bilemezsiniz" diyerek durumu özetledi. Ayrıca, Rusya'nın İran'a yönelik askeri veya siber bir adım atıp atmayacağı konusunda kesin bir bilgi veremeyeceğini vurguladı.
İran Yönetimine Mesaj
Trump, İran yönetimine doğrudan bir mesaj göndererek, insanlık göstermeleri gerektiğini belirtti. İran’ın büyük sorunları olduğunu ve umarım insanları öldürmeyeceklerini ifade etti. "Bana göre çok kötü davranıyorlar, ama bu henüz doğrulanmadı" şeklinde konuştu. İran’ın ABD’nin Orta Doğu’daki askeri varlıklarına saldırması durumunda misilleme yapılacağı yönündeki açıklamalarına da değinen Trump, "İran, en son nükleer kapasitesiyle onu havaya uçurduğumu söyledi, ki artık o kapasiteye sahip değiller" dedi.
Asker Gönderme İddiaları
Bir muhabirin, "İran’a ABD askerleri göndermeyeceğinize söz veriyor musunuz?" sorusuna Trump net bir yanıt vermedi. "Neden size bunu söyleyeyim? Bir muhabirle askeri strateji konuşmam" diyerek konuyu geçiştirdi. Trump, müttefiklerle yapılan temaslar hakkında da "İranlıların bana ne söylediğini açıklamam" diyerek diplomatik görüşmelerin içeriğinden bahsetmedi.
İran Halkının Özgürlüğü
Trump, İran’da demokrasi isteyip istemediği yönündeki bir soruya, "Biz insanların öldürülmesini istemiyoruz. Bu insanlar için biraz özgürlük görmek istiyoruz. Uzun zamandır cehennemde yaşıyorlar. İran eskiden harika bir ülkeydi" yanıtını verdi. İran yönetiminin protestoculara yönelik sert müdahalesini Venezuela ile karşılaştırarak, "Sadece birkaç gün oldu ve protestocuları öldürmeye devam ediyorlar" ifadesini kullandı. Ancak bu durumun doğrulanmadığını ve çok yakında daha fazla bilgi edineceğini belirtti.