Güncel »

Balıkesir'de Düzenlenen Etkinlikte İki UNESCO Geleneği İzleyicilerle Buluştu

Balıkesir'de gerçekleştirilen etkinlikte, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Şanlıurfa Sıra Geceleri ile Dursunbey Barana Geleneği ilk kez aynı sahnede izleyici karşısına çıktı. Her iki kültürel miras, bir araya gelerek zengin bir kültürel şölen sundu.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu'nun kültürel mirasını yaşatmak amacıyla önemli bir etkinlik düzenledi. Bu etkinlikte, Şanlıurfa'nın Sıra Geceleri ile Dursunbey'e özgü Barana Geleneği, dünya genelinde ilk kez aynı sahnede birleşti. Her iki gelenek de, müzik ve söz aracılığıyla yüzyıllardır yaşatılan kadim kültürel öğeleri temsil ediyor. 2011 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras olarak tescillenen bu gelenekler, toplu çalma ve sohbetin en özgün örneklerini sunuyor.

Etkinlik, Anadolu'nun farklı coğrafyalarından gelen bu iki kültürel değeri bir araya getirerek katılımcılara unutulmaz bir deneyim yaşattı. Dursunbey Folklor Araştırma, Eğitim ve Turizm Derneği (DUFAD) Başkanı Ali İnce, kültürel kaynaşmanın önemine vurgu yaparak, bu tür etkinliklerin toplumlar arasında güçlü bağlar oluşturduğunu belirtti. İnce, Türkiye'deki kültürlerin temel değerler açısından büyük farklılıklar taşımadığını ve hepsinin ahlak, terbiye, eğitim ve disiplin üzerine kurulu olduğunu ifade etti.

Barana geleneğinin kökeninin 300-400 yıl öncesine dayandığını söyleyen İnce, Barana kültürünün yanı sıra Şanlıurfa Sıra Geceleri, Elazığ Kürsübaşı ve Çankırı Yaranları'nın da 2011 yılında UNESCO tarafından bu listeye dahil edildiğini vurguladı. Şanlıurfa Sıra Gecesi Ekibi Şefi İsmail Altıngöz ise Anadolu kültürlerinin ortak bir kökten beslenerek geliştiğini ve bu geleneklerin ahilik kültürü ile bağlantılı olduğunu belirtti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kültür-Sanat Sosyal İşler Daire Başkanı Ulaş Taka, Türkiye'nin birçok somut olmayan kültürel mirasa ev sahipliği yaptığını ve Balıkesir ile Şanlıurfa'nın iş birliğiyle bu iki önemli mirası ilk kez aynı sahnede buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Taka, “Bugün Urfa'nın dağlarından Alaçam dağlarına uzanan bir kültür yolculuğu yapıyoruz. Türkülerle, ortak değerlerimiz etrafında bir araya geliyoruz” şeklinde konuştu.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.