Antalya'da Akdeniz Üniversitesi, Bilirkişilik Eğitimi ile Öncü Olmaya Devam Ediyor
Akdeniz Üniversitesi, bilirkişilik eğitimi alanında önemli bir adım atarak, Adalet Bakanlığı'ndan yetki aldı. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan'ın başvurusu sonucunda, iki öğretim üyesi görevlendirildi. Eğitimler Alanya'da başladı ve devam ediyor. Bilirkişilik başvurularında son tarih ise 26 Ocak 2026 olarak belirlendi.
Akdeniz Üniversitesi, Adalet Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir bilirkişilik eğitim programına ev sahipliği yapıyor. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın başvurusu ile başlayan süreç, Bakanlık onayı ile sonuçlandı. Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Erdem Can ve Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Coşgun, üç yıl süreyle eğitim vermek üzere görevlendirildi.
Bu iki akademisyen, ayrıca Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan liderliğinde yaklaşık 300 kişiye eğitim sağladı. Mayıs ayında başlayan eğitimler, Akdeniz Üniversitesi’nde hız kesmeden devam etmektedir. Bilirkişilik başvuruları için son tarih ise 26 Ocak 2026 olarak belirlendi.
Prof. Dr. Mustafa Erdem Can, eğitimlerin başarıyla devam ettiğini ve önceki yıllarda da benzer rekorlar kırıldığını ifade etti. 2017’de Antalya Makine Mühendisleri Odası’nda yapılan bilirkişi eğitiminde de yüksek katılım sağlandığını söyledi. Bu noktada, bilirkişilerin yanı sıra hakimlerin de mahkeme sistemine uygun şekilde branş bazında sınavlara tabi tutulması gerektiğine dikkat çekti.
Can, hukuk alanının genişliği göz önünde bulundurulduğunda, teknik alt alanlarda hakim yetiştirilmesinin önemine vurgu yaptı. "Bilim, tecrübe ve eğitim ile Türk Hukuku’na ve dolayısıyla Türk adaletine hizmet etmekten onur duyuyoruz," dedi. Eğitimlerle toplamda 1800 kişinin Bilirkişi Temel Eğitim Sertifikası aldığı belirtildi. Bu süreçte destek veren Adalet Bakanı, rektörler ve personele teşekkürlerini sundu.