Güncel »

Ankara Keçiören'de Güneş Enerjisiyle Çalışan Cami Modeli Hayata Geçirildi

Ankara Keçiören'deki yeni cami, güneş enerjisi ile kendi giderlerini karşılayarak dikkat çekiyor. Cami, 220 panelden elde edilen enerji ile hem ısınma hem de soğutma ihtiyaçlarını karşılıyor.

Güneş enerjisi ile faaliyet gösteren cami, Ankara'nın Keçiören ilçesinde inşa edildi. Cami, cemaatin elektrik ve su giderlerini kendisinin karşılayabilmesi amacıyla tasarlandı. Cami yöneticisi Muharrem Ek, "220 panelden oluşan, 100 kilovat enerji üreten bir sistem kurduk." diyerek caminin enerji üretim kapasitesini açıkladı. Bu sistem sayesinde yazın soğutma, kışın ise ısınma ihtiyacı güneş enerjisinden sağlanarak caminin tüm giderleri karşılanıyor.

Cami Tasarımında Selçuklu Mimari Etkisi

Cami inşasında Selçuklu mimarisinden esinlendiklerini belirten Ek, "Küçük yerlerde kubbeli büyük camiler yapılır. Biz de bu düşünceyle daha küçük ve işlevsel bir cami tasarladık." dedi. Yeni caminin 2 bin kişiye kadar namaz kılabilecek kapasitede olduğunu vurguladı. Mardin'den getirilen taşlarla inşa edilen caminin minaresi de Mardin Şehidiye Camisi'nden esinlenerek yapıldı.

Özel Halı ve Ahşap İşçiliği

Caminin iç mekanında kullanılan halının Türkiye'de ilk defa uygulanan bir tasarım olduğunu söyleyen Ek, halının yüzde 100 yün olduğunu ve deforme olduğunda değiştirilebileceğini ekledi. Ayrıca, caminin ahşap işçiliği de dikkat çekiyor. "Kapılarımız, minberimiz, kürsümüz her şeyimiz kündekari işçiliği." sözleriyle ahşap işçiliğinin önemine vurgu yaptı.

Kadınlara Yönelik Özel Düzenlemeler

Cami içerisinde kadınların rahatça abdest alabilmesi için özel alanlar oluşturuldu. Ek, "Asansörlü giriş, merdivenli giriş ve geniş alanlar ile kadınların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduk." diyerek yapılan düzenlemeleri anlattı. Bu yaklaşımın camiye gelen kadınların ibadetlerini daha rahat yapabilmelerini sağladığını belirtti.

Kütüphane ve Sosyal Etkinlikler

Cami bünyesinde 25 bin kitap kapasiteli bir kütüphane de bulunuyor. Ek, kütüphanenin Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiğini ve burada 3 memurun çalıştığını ifade etti. Ayrıca, geçen yıl Ramazan ayında açılan iftar organizasyonları ile insanların bir araya geldiğini ve bu yıl da benzer etkinliklerin devam edeceğini söyledi.

Son olarak Ek, caminin sürekli açık olması gerektiğinin altını çizerek, "Cami, namaz kıldıktan sonra kapatılıp gidilen bir yer olmamalı." dedi. Ankara'da benzeri projelerin devam ettiğini ve Türkiye genelinde bu caminin örnek teşkil ettiğini belirtti.


Daha fazlası ve daha hızlı bilgi için sizde;
Facebook'ta @mersihnaber 'i
Instagram'da @mersinhaber 'i veya
Twitter'da @mersinhaber 'i takip edebilirsiniz.
İlk olarak anlık gelişmeleri sosyal medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz.. Dilerseniz sosyal medya hesapları üzerinden sizlerde bir olayı ihbar edebilir veya bir gelişmeden bizleri haberdar edebilirsiniz.