Kocaeli İzmit’te 40 Yıllık Turşucu Dükkanı Kış Aylarında Yoğun İlgi Görüyor
Kocaeli İzmit’te, 40 yıllık turşucu dükkanı, soğuk havaların etkisiyle gripten korunmak isteyenlerin uğrak yeri haline geldi. Cenk Zengin, özellikle pancar turşusuna yoğun ilgi olduğunu belirtti.
Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan 40 yıllık turşucu dükkanı, kış aylarının gelmesiyle birlikte birçok vatandaşın dikkatini çekiyor. Dedesinden devraldığı mesleği sürdüren Cenk Zengin, soğuk havalarda vatandaşların gripten korunmak ve şifa bulmak amacıyla dükkana akın ettiğini ifade etti. Zengin, 9 yaşında başladığı meslek hayatında, turşunun sadece lezzetli bir yiyecek olmadığını, aynı zamanda vücut direncini artıran doğal bir destekleyici olduğunu vurguladı.
Cenk Zengin, çocukluğunun turşu kavanozları arasında geçtiğini belirtirken, müşterileriyle kurduğu bağa vurgu yaptı. Zengin, "Bu iş bizim için meslekten öte bir yaşam tarzı. Babama küçükken ‘Turşucu amca bana bir tane turşu verir misin?’ diye gelen çocuklar, şimdi kendi çocuklarıyla geliyor. En güzel tarafı da bu" dedi.
40 Çeşit Turşu ve Daha Fazlası
Tezgahında 40 çeşit turşu bulundurduğunu söyleyen Zengin, meyve çeşitleriyle birlikte bu sayının 90’a kadar çıkabileceğini belirtti. "Yenilebilecek her sebze ve meyvenin turşusu olur" diyen Zengin, kış aylarında özellikle pancar turşusu ve suyuna olan talebin arttığını sözlerine ekledi. "Kışın işler biraz daha hareketleniyor" ifadesini kullandı.
Doğal İlaç Olarak Turşu Suyu
Turşu suyunun halk arasında "doğal ilaç" olarak adlandırıldığını ifade eden Zengin, mahalle sakinlerinin hastalanacaklarını hissettiklerinde dükkana geldiklerini aktardı. Zengin, turşunun faydalarını sıralayarak, “Turşu suyu tansiyonu dengelemeye yardımcı olur, bağırsakları çalıştırır. Salatalık bağırsak sistemi için çok faydalıdır, lahana da öyledir. Mor lahananın B12’ye iyi geldiğini doktorlardan duyuyoruz” dedi.
Aile Geleneği ve Gelecek Kuşaklar
Zengin, dükkanın sadece bir iş yeri değil, aynı zamanda aile tarihleri olduğunu belirterek, "Ailenin 4. kuşağını da yetiştiriyoruz. İnşallah gelecek kuşaklar da bu geleneği sürdürür" diye konuştu. Bu şekilde, hem ailenin kültürel mirası korunmuş olacak hem de sağlıklı yaşam için doğal ürünler sunmaya devam edecekler.